Gorka Izagirre kroont zich tot Spaans kampioen

Gorka Izagirre is de nieuwe Spaans kampioen. De renner van Bahrain-Merida zegevierde na een geslaagde aanval in de afdaling.

Izagirre
  • Gorka Izagirre Gorka Izagirre

Op een geaccidenteerd terrein was er al vroeg een kopgroep die zich los wist te maken. Daarbij onder anderen good old Francisco Mancebo en het Movistar-duo Imanol Erviti en Carlos Barbero. De vluchters sloegen een groot gat, maar dat was ook weer als sneeuw voor de zon verdwenen toen onder meer Cofidis zich op kop van het peloton zette. Erviti bleef het langst vooruit, maar de trouwe knecht wist zichzelf niet te belonen. 

Movistar wilde de vluchters niet terughalen en reed daardoor zeer verdedigend. Toen de grote namen zich gingen mengen in de strijd werden ook nieuwe aanvallers weer bijgehaald. Met nog zestien kilometer te gaan kwam alles bijeen vooraan. Dat was voor Gorka Izagirre het sein om te demarreren. Als een steen gooide de Bask zich naar beneden en daardoor sloeg hij een mooi gat.

In de achtergrond was de samenwerking verre van ideaal en daardoor kon Izagirre zijn voorsprong alleen maar uitbreiden. Uiteindelijk reed Izagirre onbedreigd naar de zege. Het betekent zijn eerste overwinning van dit seizoen. Alejandro Valverde en Omar Fraile completeerden het podium in Spanje. Voor het eerst sinds 2009 wint er geen Movistar-renner.