Quintana etaleert Tour-vorm met lange solo in Zwitserland

Nairo Quintana was de beste op de laatste aankomst boven in de Ronde van Zwitserland. In Arosa bleef de Colombiaan na een lange aanval vooruit.

Quintana

Na zes dagen leek Richie Porte de Ronde van Zwitserland volledig naar zijn hand te hebben gezet. Na winst in de ploegentijdrit was The Fish, de kopman van BMC Racing Team, in rit 6 het gat op naaste concurrenten Wilco Kelderman en Sam Oomen (Team Sunweb) gaan uitdiepen. Op het korte slotklimmetje naar Gommiswald pakte hij nog een tiental seconden extra op het Nederlandse duo en op de rest.

De zevende etappe naar Arosa was de laatste kans voor echte klimmers om nog iets van deze Ronde van Zwitserland te maken. Vanuit Eschenbach was het 170 kilometer richting de aankomstplaats, waar in 2012 Michael Albasini de laatste winnaar was. Een omvangrijke kopgroep, met onder meer Koen Bouwman erbij, weekte zich los van het door BMC Racing Team gemende peloton. Alle klassementsrenners hadden een mannetje vooraan, waardoor sommige renners kansen zagen de oversteek te maken op de lange slotklim.

Die bestond namelijk uit twee steile trappen aan het begin en einde, maar daartussen lag een plateau van 20 kilometer op het peloton te wachten. Nairo Quintana was niet bang: de Colombiaanse kopman van Movistar Team stond voor deze etappe op 45 seconden van Porte en had niets te verliezen. Op de eerste steile stroken richting Arosa viel De Witte Adelaar aan. Eerst konden Porte, Steven Kruijswijk en Jakob Fuglsang volgen, maar na een tweede demarrage ging de kleine klimmer solo.

Op het plateau richting de tweede steile strook kon hij bijval krijgen van ploeggenoot Victor de la Parte. Die loodste hem naar de overgebleven kopgroep, waarna hij zelf het tempo moest aanhouden. In de steile laatste vier kilometers had hij nog 30 seconden voorsprong, waarna Porte zelf de kastanjes uit het vuur besloot te halen. 

Fuglsang kon na enige tijd de aansluiting maken en nam de Aussie nog wat op sleeptouw, maar Quintana bleek ongenaakbaar. Hij boekte zijn eerste seizoenszege en naderde in het klassement tot op 17 seconden van gele trui Porte. Wilco Kelderman werd vijfde en staat in het klassement nu op ongeveer 40 tellen van de Australiër.