Van der Breggen skipt Giro Rosa met oog op wereldkampioenschappen

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu is de kogel dan ook echt door de kerk: Anna van der Breggen zal haar Giro Rosa-titel definitief niet verdedigen.

Anna van der Breggen

Al eerder dit jaar liet de geboren Hasseltse doorschemeren dat ze haar zinnen niet op een derde eindzege in de vrouwenronde van Italië heeft gezet. Als ze de tiendaagse al zou rijden zou ze dat doen in dienst van Megan Guarnier. 

Momenteel bereidt Van der Breggen zich in Oostenrijk voor op het tweede deel van haar seizoen. Haar uitvalsbasis Kühtai ligt vlakbij Innsbruck, waar later dit jaar de wereldkampioenschappen worden verreden. Het behalen van een wereldtitel is het grote doel voor de veelvraat van Boels-Dolmans. Daarom verkende de Olympische wegkampioene van Rio de Janeiro de parkoersen alvast. "Ik vind ze prachtig; zwaar en uitdagend."

"Na zeventig kilometer krijgen we de eerste klim en die is al pittig steil. Daarna komen we vrij snel op de lokale ronde en ook die klim is lang. Daar komt nog bij dat de koers zelf met ruim 150 kilometer ook best lang is. Er hoeft niet per se heel snel een scheiding te komen, maar ik verwacht wel dat op die eerste klim de verschillen al wel deels gemaakt worden. Dat de finale heel zwaar gaat worden is wel duidelijk, maar het ligt er wel aan hoe er gereden wordt. Als er lange tijd echt gekoerst wordt zullen er niet veel vooraan overblijven."

"En dan is er natuurlijk de individuele tijdrit nog. Dat is ook wel een bijzondere", vervolgt Van der Breggen haar relaas op haar website. "Innsbruck ligt in een dal en eigenlijk loopt de tijdrit ook door het dal, maar zeker in de tweede helft van het parcours gaat het toch behoorlijk op en af. Het is dus geen tijdrit voor de echte krachtrenners, maar ook niet direct één voor de pure klimmers. Het zit er tussenin en daarmee is het een heel mooie uitdaging", sluit de in Zwolle woonachtige renster af.

Van der Breggen is andermaal bezig aan een seizoen waarin ze de overwinningen aaneen rijgt. In haar wegseizoen behaalde ze reeds zes individuele triomfen. Zo was AvdB onder anderen al de beste in de Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.