Is de Women's Tour de grootste etappekoers voor vrouwen of is dat de Giro Rosa? Je zou er lekker lang over kunnen redetwisten. Zeker is dat het vrouwenpeloton al die jaren met open armen is ontvangen in Groot-Brittannië. Het publiek liep al die jaren massaal uit voor de komst van de karavaan.
En daarnaast heeft de Women's Tour ook een behoorlijke prijzenpot.: de winnares van de vijfdaagse kan rekenen op 14.460 euro. Ter vergelijking: de laureate van de Giro Rosa krijgt 1.145 euro. Da's nog niet eens tien procent. In totaal bedraagt de prijzenpot van de Women's Tour 89.995 euro, bij de vrouwenronde van Italië worden 17.058 pietermannen onder de rensters verdeeld.
Sterker nog: de vrouwenronde van Groot-Brittannië heeft hetzelfde prijzengeld als de mannenronde van later dit jaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat sommigen zeggen dat dit de grootste, mooiste en meest prestigieuze etappewedstrijd van het jaar is.
Misschien volgend jaar dan ook maar een groot stuk over de OVO Energy Women's Tour in onze Tour-special?
Het verhaal van de Women's Tour begon in 2014 direct geweldig met de overwinning van de grootste wielrenster aller tijden: Marianne Vos. Ogenschijnlijk tussen neus en lippen door pakte ze de laatste drie ritten en het eindklassement. Een jaar later leek Lizzie Deignan goed op weg door de eerste etappe prompt te winnen, maar een harde val net na de meet maakte destijds een einde aan haar ambities. De ronde zou worden gewonnen door Lisa Brennauer, toch ook bepaald geen pelotonvulling.
De wraak van Lizzie volgde een jaar later. En vorig jaar was het Katarzyna Niewiadoma die op grootse wijze de rittenkoers op haar naam wist te schrijven. Middels een fabuleuze solo in de openingsetappe pakte ze meer dan anderhalve minuut. Ze moest er de daaropvolgende vier dagen nog hard voor vechten, want de concurrerende teams zetten alles op alles, maar uiteindelijk slaagde de Poolse er in het klassement naar haar hand te zetten.
Palmares OVO Energy Women's Tour
2014: Marianne Vos
2015: Lisa Brennauer
2016: Lizzie Deignan
2017: Katarzyna Niewiadoma
Parkoers
De afgelopen edities van de Britse ronde heeft ons zeker geleerd dat het Britse landschap zich leent voor een mooie, spannende koers. Benieuwd wat de parkoersbouwers er dit jaar weer van hebben gemaakt. Zeker is alvast dat deze rittenkoers met 678,1 af te leggen kilometers de langste vrouwenronde van Groot-Brittannië ooit is.
Etappe 1: Framlingham - Southwold (129,7 km)
De ronde begint in het oosten des lands. Het golft de hele dag, maar uiteindelijk zouden de sprinters wel hier aan hun trekken moeten kunnen komen. Goed om te weten: de laatste rechte lijn van goed 350 meter loopt lichtjes op.
Etappe 2: Rushden - Daventry (143,9 km)
Een rit die voert over geaccidenteerd terrein. Met vlak voor de finish nog een pittig klimmetje. Eén ding is zeker: dit wordt een uitermate interessante rit. De finish is typisch Brits: behoorlijk technisch.
Etappe 3: Atherstone - Royal Leamington Spa (150,4 km)
Een etappe met twee beklimmingen die meetellen voor het bergklassement, maar dat hadden er ook zomaar vijf kunnen zijn. Kortom: het is dus weer pittig. Vanaf de laatste helling is het wel nog 25 kilometer naar de finish, dus uiteindelijk ligt een sprint met een uitgedund peloton het meest voor de hand.
Etappe 4: Evesham - Worcester (131,5 km)
Een rit waarin Sharon Laws in gedachten mee zal fietsen. De Britse, die 16 december vorig jaar op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, trainde namelijk veelvuldig op de wegen waar de karavaan vandaag over werd gestuurd.
Hoe vaak zou ze Snowshill Hill hebben bedwongen? De heuvel doet dienst als dak van de ronde en het lijkt een zekerheidje dat er daar oorlog wordt gemaakt. Echter lijkt in Worcester een sprint wederom het meest waarschijnlijke scenario.
Etappe 5: Dolgellau - Colwyn Bay (122,6 km)
De ronde begon aan de Noorzeekust en ze eindigt aan de Ierse zee. Vanuit Dolgellau komen we via een hele reeks schier onuitspreekbare namen en enkele stevige heuvels uit in Colwyn Bay, waar er vermoedelijk nog één keer om de knikkers mag worden gesprint. Met een select gezelschap, dat vermoedelijk wel. En het zal een zwaarbevochten spurt worden. De laatste bonificatieseconden kunnen immers zomaar beslissen wie de ronde weet te winnen.
Favorieten
In het perspraatje van Wiggle HIGH5 blikt sprintkoningin Kirsten Wild alvast vooruit op de meerdaagse. "Wat ik me van mijn deelname in 2016 kan herinneren is dat het de hele dag op en neer ging, met enkel bochten! Het was een heel zware koers, maar er werden wel amper rensters gelost. Er was dus ook geen grupetto. Je moet erbij blijven, anders ben je gezien."
Het parkoers heeft geen gigantische bergen zoals bij de Giro Rosa wel het geval is (de Zoncolan, om er maar eens eentje te noemen). Maar dat betekent niet dat het geen interessante wedstrijd wordt. Sterker nog: normaliter blijft deze koers spannend tot de laatste dag. De winnares zal het heuvelland moeten kunnen overleven, maar ze moet tevens beschikken over een aardige aankomst. En inhoud is ook geen overbodige luxe.
Gelukkig zijn er weer een hoop rensters die dat kunnen. We denken allereerst aan Lisa Brennauer, anderhalve week geleden winnares van de Thüringen Ladies Tour, de prestigieuze meerdaagse vrouwenkoers. De voormalig wereldkampioene tijdrijden beschikt over een vinnig eindschot en daarnaast heeft ze meermaals bewezen dit terrein ook aan te kunnen. Plus: ze heeft deze koers natuurlijk al eens gewonnen.
Brennauers grootste tegenstander in Thüringen was Ellen van Dijk. Het scheelde maar vijf seconden tussen de twee. Van Dijk, ook zo'n renster die geen introductie meer behoeft, is doorgaans iets minder snel dan haar Duitse opponente. Maar de Woerdense is ook als geen ander in staat om een sprint te ontlopen. Als de anderen haar ook maar één meter heeft zal het zeer lastig zijn om haar terug te pakken.
Hebben we nog een thuisfavoriete voor u in de aanbieding? Jazeker. Hannah Barnes heeft al diverse keren bewezen dat er leven is na Lizzie Deignan. Vorig jaar werd ze heel knap derde in het eindklassement. Zit er dit jaar nog meer in voor de razendsnelle renstere van Canyon-SRAM? Of mag één van haar ploeggenotes op de zegetrompet blazen? Misschien zelfs
Of is het één van de andere, nog niet eens genoemde kanshebbers die er met de hoofdprijs vandoor gaat? Wat kan Marianne Vos bijvoorbeeld net na haar allereerste hoogtestage? Bewijst Christine Majerus komende week andermaal dat ze meer kan dan enkel meesterknecht spelen? U merkt het al: kanshebbers genoeg in deze ronde. Wie er ook met de bloemen vandoor gaat, de wedstrijd zal vermoedelijk tot het laatste moment spannend blijven. Spektakel? Reken maar!
Voor de eindzege komen de volgende namen vermoedelijk tekort, maar let u tijdens de sprintritten zeker ook types als Chloe Hosking, Marta Bastianelli, Susanne Andersen, Roxane Fournier, Giorgia Bronzini, Amalie Dideriksen, Jolien D'Hoore en Kirsten Wild.
Favorieten OVO Energy Women's Tour 2018 volgens Wieler Revue
*****
Lisa Brennauer
****
Hannah Barnes, Coryn Rivera
***
Ellen van Dijk, Marianne Vos, Amy Pieters
**
Christine Majerus, Chantal Blaak, Pauline Ferrand-Prévôt, Lucinda Brand, Alice Barnes
*
Elisa Longo Borghini, Danielle Rowe, Gracie Elvin, Eugenia Bujak, Marta Bastianelli, Floortje Mackaij, Cecilie Uttrup Ludwig, Alena Amialiusik, Katarzyna Niewiadoma, Sheyla Gutiérrez, Rozanne Slik, Janneke Ensing, Eva Buurman
De OVO Energy Women's Tour zal niet live worden uitgezonden. Wel zal ITV4 dagelijks een uitzending wijden aan de rittenkoers.