Alaphilippe heeft snelste sprint bergop in Dauphiné

De eerste bergetappe in het Critérium du Dauphiné ging naar Julian Alaphilippe. Op de steile slotklim richting Lans-en-Vercors versloeg hij Dan Martin en Geraint Thomas in de sprint.

Alaphilippe
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Dan Martin Dan Martin
  • Geraint Thomas Geraint Thomas

Na vier ritten in het Critérium du Dauphiné bezette Team Sky de eerste vier plaatsen in het klassement. Dit was het gevolg van de ploegentijdrit, die door de Britse miljoenenformatie gedomineerd werd. Het was tijd voor het tweede deel van de Dauphiné: alleen maar klimmen.

De vierde rit in lijn was de minst zware wat betreft klimwerk, maar toch was ook deze niet te onderschatten. Onderweg kreeg het peloton de Col du Mont Noir te verwerken, van dik 17 kilometer aan bijna 7 procent gemiddeld. De slotklim naar Lans-en-Vercors was 5 kilometer, gemiddeld dik 7 procent met een steile kilometer waarin stroken van meer dan 10 procent moesten worden overwonnen.

Een tiental renners was hier niet van bevreesd. Na een verschroeiend eerste uur - aan 52 kilometer per uur gemiddeld - kwam de vlucht van de dag eindelijk op gang voor de tien. Bekendste namen: Edvald Boasson Hagen, Dario Cataldo en Jens Keukeleire. Op de Mont Noir kwam de Italiaan van Astana al snel solo op kop te zitten. Met bijna 3 minuten voorsprong op het peloton geleid door Team Sky kwam hij boven.

Wat volgde was een verregende afdaling en een lang plateau richting de slotklim. Onderweg naar de voet verloor Cataldo een dikke minuut, met dik anderhalve minuut voorgift kon hij aan de steile wegen naar Lans-en-Vercors beginnen. Team Sky verhoogde meteen het tempo, achteraan in het peloton stond de poort open.

Met een kleine minuut over begon de ex-ritwinnaar in de Vuelta aan de laatste twee steile kilometers. Vanaf dat moment smolt zijn voorsprong als sneeuw voor de zon. Guillaume Martin van Wanty-Groupe Gobert viel aan, maar Pierre-Roger Latour counterde hem. Dario Cataldo leek vooruit te blijven, tot Dan Martin aanviel.

De Ier van UAE Team Emirates kreeg Geraint Thomas, Romain Bardet en Julian Alaphilippe mee. De Fransman van Quick-Step Floors bleek uiteindelijk de snelste. Gianni Moscon is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Het was voor Quick-Step Floors alweer de 38ste zege in 2018.