Critérium du Dauphiné: Impey wint met overmacht

Daryl Impey heeft de eerste rit in lijn van de Critérium du Dauphiné gewonnen. De Zuid-Afrikaan was duidelijk sterker dan Julian Alaphilippe en Pascal Ackermann.
Impey

Al vroeg in de etappe zou er een kopgroep van drie renners ontstaan. Nicolas Edet (Cofidis), Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) en Lawson Craddock (EF Education First-Drapac) kozen ervoor om deze etappe te kleuren. Op papier werd de rit als relatief makkelijk aangeduid, maar toch was het vandaag vrij tricky. Er stonden dan ook zeven gecategoriseerde bergen op het menu, waaronder eentje in de absolute slotfase. 

Vluchter Feillu zou uiteindelijk de eerste bergtrui grijpen. Maar voor de etappe strijden zat er desondanks niet in, want Vital Concept en Quick Step-Floors hielden de koplopers binnen schootsafstand. In het peloton gebeurde verder niet al te veel, hoewel het wel werd opgeschrikt door een stevige crash van Trek-Segafredo-renner Kiel Reijnen. Even later was er nog een valpartij, waarbij Alexis Vuillermoz het grootste slachtoffer was. 

Scheurtjes in het peloton

Feillu liet zich terugzakken toen het peloton naderde. Ruim tien kilometer voor het einde zat ook de vlucht van Craddock en Edet erop. Dus was het wachten op het heuveltje op vier kilometer van de meet. In de aanloop naar dat heuveltje nam Team Sky de leiding in het peloton. Een kuitenbijter van 1,3 kilometer aan 4,5 procent. Er werd direct aangevallen door Ivan Garcia Cortina, maar hij werd gecounterd door Dylan Teuns. De Belg werd echter op zijn beurt ook overvleugeld, namelijk door Julian Alaphilippe. 

Er ontstonden enkele scheuren in het peloton, maar echt grote verschillen waren er niet. Er was geen ploeg die de leiding echt kon nemen in de laatste drie kilometer en dus werd er om de haverklap gedemarreerd. Onder de vod deed ook Vincenzo Nibali nog een poging, maar zijn aanval ging ook niet door. Dus zou een sprint met een uitgedunde groep uitsluitsel brengen. Op de lastige aankomst was het Impey die verreweg de beste bleek. Michal Kwiatkowski blijft de leider. 

Laatste nieuws