Hansen: ‘Het is fijn om in de geschiedenisboeken te staan’

Adam Hansen reed met de Giro d’Italia zijn twintigste grote ronde op rij uit. De Australiër is niet opgeroepen voor de Tour de France en dus komt er een einde aan zijn recordreeks. “Ik hoop dat ze me dit record nooit afpakken.”

Hansen
  • Afbeelding van Adam Hansen Adam Hansen

Voorlopig lijkt de kans klein dat dit gaat gebeuren, want in het peloton zijn er weinig renners die zich geroepen voelen dit record na te streven. Door zijn prestatie mocht Hansen gisteren op het podium verschijnen in Rome. “Ik heb geen idee wat er nu volgt”, vertelde Hansen tegen Sporza. “Ik heb al heel lang geen vrije zomer meer gehad, dus we zullen zien. Soms vergeet ik weleens wat ik heb gepresteerd. Ik ben hier al zeven jaar mee bezig. Zeven jaar heb ik voortdurend gekoerst. Ik was er altijd bij. Als ik daar even bij stilsta, besef ik wel wat voor prestatie dit is. Het is best indrukwekkend."

Hansen is trots op zichzelf en hoopt nog lang te kunnen genieten van zijn record. “Het is fijn om in de geschiedenisboeken te staan. Het gekste wat ik in die tijd heb meegemaakt? Het is moeilijk om een moment te kiezen, want er is zoveel gebeurd. Veel renners stoppen tijdens een grote ronde na een valpartij of met een blessure of ziekte. Ik heb rondgereden met een gebroken sleutelbeen, een schouder die uit de kom was… Ik heb hele zware momenten gekend."

Tijdens zijn recordreeks won hij twee keer een etappe, namelijk de zevende rit in de Giro d'Italia van 2013 en de negentiende rit in de Vuelta a España van een jaar later (zie foto).