Giro vandaag: etappe 21 | Rome - Rome | 115 kilometer

Dit jaar geen adembenemende, allesbeslissende afsluitende tijdrit naar hartje Milaan. Nee, de 101ste Giro d'Italia wordt afgesloten met een criterium door Rome. Heeft ook wel weer wat.

Filippo Pozzato Roma Maxima

In Rome vertrok al 56 keer een Giro-etappe en de finish van een rit lag er 46 maal, voor het eerst bij de openingsronde in 1909. Het einde van de hele Giro is er vandaag pas voor de vierde keer (eerder in 1911, 1950 en 2009). De 101ste Giro sluit af met een sightseeing circuit voor een sprint. Hoe anders was dat de laatste keer dat de Giro in Rome eindigde. Dat was in 2009, toen Denis Menchov de ronde won in dienst van de Nederlandse Rabobank-ploeg.

Menchov maakte het nog wel heel spannend door in de afsluitende tijdrit onderuit te schuiven.

Parkoers

Op de Via dei Fori Imperiali die tussen de keizersfora is aangelegd door Mussolini, begint en eindigt de rit na tien rondjes door de stad. De brede weg verbindt het Piazza Venezia en het Colosseum. De ‘Fori Imperiali’, de keizerlijke marktplaatsen, werden in ruim 150 jaar aangelegd en bebouwd door de verschillende keizers vanaf 46 vóór Christus en grenzen aan het Forum Romanum. De Keizersfora zijn vernoemd naar de opdrachtgevers: Caesar, Vespasianus, Augustus, Nerva en Trajanus.

De renners rijden een schitterende route met eerst een noordelijke lus via het Piazza Venezia,  het presidentiële paleis Quirinale en de Trinità dei Monti met de Spaanse trappen. Bij het Piazza del Popolo, het volksplein, fietsen ze terug richting het Piazza Venezia met zijn monumentale eerbetoon aan Vittorio Emanuele II.

Verder is er nog een zuidelijke lus langs het Circo Massimo waar in 2015 de Rolling Stones optraden voor 80.000 mensen. Na een gang om het Colosseum bereriken de renners de finish. Het is dezelfde finish die gebruikt werd in de intussen alweer ter ziele gegane Roma Maxima, ook wel bekend als de Giro del Lazio. De laatste winnaar van die koers? Alejandro Valverde. (tekst: Ludo van Klooster)

Favorieten

In een rit als deze is een massasprint geen zekerheidje. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan Iljo Keisse, die in de knotsgekke Giro van 2015 Luke Durbridge wist te kloppen. En laten we blij zijn dat de koers onvoorspelbaar is. Desondanks is de kans niet heel groot dat het geen sprint wordt. We lijken ons dus nog één keer op te mogen maken voor een gevecht tussen de sprintgladiatoren.

Krijgen we de vijfde voor Viviani, wordt het de derde voor Bennett of mag iemand anders zich kronen tot sprintkeizer van Rome? Kan Danny van Poppel vandaag wel iedereen op een hoopje sprinten? Zeker is dat alle sprinters willen winnen. Veel mooiere achtergronden voor finishfoto's ga je immers niet krijgen.

*****

Elia Viviani

****

Sam Bennett

***

Danny van Poppel, Niccolo Bonifazio

**

Sacha Modolo, Jens Debusschere, Clément Venturini

*

Kristian Sbaragli, Jean-Pierre Drucker, Francesco Gavazzi, Baptiste Planckaert,  Ryan Gibbons, Enrico Battaglin, Jens Debusschere

De slotrit begint omstreeks 16.00 uur. De finish wordt tussen 18.30 en 19.00 uur verwacht.

Prijsvraag

Bijna alle Giro-shirts van CyclingLifestyle.nl zijn de deur uit. We mogen er nog één weggeven. Meedingen kan als u voor 16.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in de slotrit. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij het t-shirt.