Giro d'Italia: Schachmann wint, Dumoulin pakt tijd terug

Maximilian Schachmann heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Duitser was duidelijk de sterkste van de kopgroep. Nog belangrijker: Tom Dumoulin pakte tijd terug op Simon Yates.

Schachmann
  • Maximilian Schachmann Maximilian Schachmann
  • Simon Yates Simon Yates
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

De etappe naar Prato Nevoso was de eerste in een zwaar drieluik. Hoewel zwaar? De etappe van vandaag verliep tot de slotklim vrij rustig en er gebeurde lange tijd weinig. Een kopgroep met weinig echt sterke klimmers formeerde zich: Boy van Poppel, Jos van Emden, Alex Turrin, Giuseppe Fonzi, Marco Marcato, Ruben Plaza, Viacheslav Kuznetsov, Christoph Pfingsten, Mattia Cattaneo en Davide Ballerini.

Niet veel later stak een tweetal van Quick-Step Floors over naar de kopgroep: Michael Morkov en Maximilian Schachmann. Het werd vroeg in de etappe duidelijk dat de ploegen van de klassementsrenners geen behoefte hadden om de kopgroep terug te halen. Mitchelton-Scott reed een rustig tempo op kop van het peloton, waardoor de koplopers liefst een kwartier voorsprong kregen op de beste klimmers. 

Yates kraakt

In de aanloop naar de slotklim probeerde Van Poppel een gaatje te slaan. Dat lukte, maar door het werk van Morkov werd hij zo weer ingerekend. De renners in de kopgroep begonnen al vroeg met demarreren, waardoor snel duidelijk werd dat Schachmann, Pfingsten, Cattaneo en Plaza tot de beste renners behoorden.

Van dat kwartet waren Schachmann en Cattaneo weer de sterksten, maar een groot gat konden ze lange tijd niet slaan. Een tweede versnelling van de jonge Duitser was er echter te veel aan voor Plaza en Pfingsten. De strijd om de dagzege leek dus te gaan tussen Schachmann en Cattaneo.

De Italiaan probeerde met flinke demarrages weg te komen, maar de renner van Quick Step-Floors gaf geen krimp. In de laatste kilometer kwam de ervaren Plaza toch weer terug bij het tweetal. Een spurt met drie zou beslissing brengen in deze achttiende etappe. De sprint werd uiteindelijk met speels gemak gewonnen door Schachmann. 

In het peloton nam Movistar het heft in handen, in de strijd om het jongerenklassement van Richard Carapaz. De eerste aanval kwam van Wout Poels en ook Carapaz probeerde het. De man uit Ecuador werd echter gecounterd door zijn concurrent om het jongerenklassement, Miguel Ángel López. 

Met nog anderhalve kilometer te gaan viel Tom Dumoulin vervolgens aan. Simon Yates en Domenico Pozzovivo zaten op het oog gemakkelijk in het wiel. Vervolgens pakte Chris Froome het commando over. Dumoulin en Pozzovivo volgden, maar de roze trui zat niet gelijk in het wiel. De Brit had duidelijk een slecht moment en verloor kostbare tijd op Dumoulin. Het verschil in het algemeen klassement tussen Yates en Dumoulin is nu nog maar 28 seconden.