Giro d'Italia: Elia Viviani viert vierde sprintzege in Iseo

De zeventiende etappe van de 101ste Giro d'Italia is gewonnen door Elia Viviani. De Maglia Ciclamino was in de massasprint andermaal de sterkste.

Elia Viviani
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani

De hele dag regende het aanvallen op het 155 kilometer lange parkoers tussen het Gardameer en het Iseomeer. Onder meer Wout Poels, Sam Oomen, Robert Gesink en Maurits Lammertink kozen voor de aanval. Maar de Nederlander die het in de finale moest doen was Danny van Poppel: de rit eindigde namelijk in een groepssprint. 

De sprintkopman van LottoNL-Jumbo, die zijn manschappen veel kopwerk liet doen, had zich in het wiel van Viviani geposteerd en hij probeerde de Italiaanse veelvraat te verrassen met een vroege versnelling. Dit leverde echter niet het gewenste resultaat op, want in de kletsnatte laatste rechte lijn werd hij eenvoudig geremonteerd door de 'paarse plaaggeest'. Sam Bennett kwam in de laatste meters nog dichtbij, maar ook hij kon de vierde van Viviani niet meer voorkomen.

De finale van de rit begon volgens Tom Dumoulin al bij het vertrek. Direct van bij de start ging het stevig omhoog en in de openingsuren veranderde de koerssituatie voortdurend. Na veel vijven en zessen wisten uiteindelijk toch vier man weg te rijden: Wout Poels (Sky) ging samen met Ben Hermans (Israel Cycling Academy) Luis Leon Sanchez (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC) op zoek naar een mogelijke ritzege.

Maar veel verder dan de eerste plek bij een tussensprint kwam de Limburger niet. De Marchi en Sanchez werden als laatste twee vluchters ingerekend op zo'n tien kilometer van de finish. Toen even later Gianluca Brambilla op de pedalen ging staan ging Robert Gesink als waakhond met de Italiaan van Trek-Segafredo mee. De hulp van Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe), Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) en Sergio Henao (Sky) mocht eveneens niet baten.

Kilometer nul, waar de finale van de zeventiende etappe volgens Tom Dumoulin begon.

Toen dit vijftal bij de lurven was gevat probeerde nog één renner de bierkaai te verslaan. De laatste aanval van de dag kwam op naam van Katusha Alpecin-man Maurits Lammertink. Hij plaatste zijn ultieme uitval op goed vijf kilometer van de finish. Toch waren ook zijn benen niet opgewassen tegen de equipes van de snelle mannen. De massasprint bleek onafwendbaar.

Voor rozetruidrager Simon Yates, Tom Dumoulin en alle andere klassementsmannen was het zeker geen eenvoudige dag. Zo werd Chris Froome nog even op achterstand gemeld. Uiteindelijk kwamen de voornaamste protagonisten allemaal in dezelfde tijd over de streep. De verschillen voor aanvang van de allesbeslissende driedaagse in de bergen zijn derhalve ongewijzigd: de Sunwebkopman moet nog altijd 56 seconden zien goed te maken op Yates.