Dumoulin geniet nog altijd in de Giro

Het Pinksterweekend bracht Tom Dumoulin niet de geest die destijds over Johan van der Velde in de Giro neerdaalde.

Tom Dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Op de zaterdag en zondag van het Pinksterweekend 1987 won Van der Velde twee Giro etappes solo, het afgelopen weekend kregen de Giro verwachtingen van Dumoulin twee flinke klappen en leek Simon Yates de begeesterde. Maar de Limburger blijft houden van zijn Giro.



Door LUDO VAN KLOOSTER

De helse Zoncolan klim en de verraderlijke Sappada aankomst brachten een flinke deuk in de Giro ambities van Dumoulin. Op de Zoncolan reed hij beter naar boven dan verwacht en verloor slechts een ruime halve minuut op roze trui drager Simon Yates, maar in de etappe erna verloor hij nog eens 42 seconden aan Yates. De aankomst lag in Sappada precies waar Johan van der Velde in 1987 de eerste van zijn twee opvolgende etappes won.

Die dag staat in de Giro meer dan om de Nederlandse overwinning bekend vanwege het verraad van Stephen Roche aan zijn kopman Roberto Visentini. De Ier viel de Italiaanse roze truidrager die ook zijn ploegmaat was, driemaal aan en reed hem uiteindelijk op meer dan 6 minuten. Het betekende het einde van Visentini als renner en zijn liefde voor de wielersport. Tom Dumoulin heeft het dit jaar niet zover laten komen in Sappada, zo blijkt ook een dag later op de rustdag.

In het Santori hotel in Lavis iets ten noorden van Trento zit de Giro winnaar van 2017 er nog even rustig bij als een week geleden. De twee nederlagen van de afgelopen dagen lijken zijn zelfvertrouwen niet te hebben aangetast en hij kijkt uit naar de tijdrit van morgen, hoewel de verkenning hem tegenviel. „Natuurlijk rijd ik voor de winst in de tijdrit, maar als de wind in het voordeel staat zoals vandaag ga ik niet veel tijd winnen op Yates. Twee minuten winnen op hem wordt een haast onmogelijke opgave.”



WIND IN DE RUG?

De Limburger vertelt dat het parcours zeer snel is met veel lange rechte stukken. „Het is echt supersnel en dan zullen de tijdverschillen niet groot zijn. Als er wat meer heuvels in zouden liggen dan was het anders, maar het kan ook veranderen als er meer wind is morgen en dan niet in de rug. In de loop van de dag kan de wind ook veranderen en de uitslag beïnvloeden. Het parcours in Jeruzalem was veel technischer met veel bochten, maar ik heb geen zorgen, een tijdrit vind ik altijd leuk en ik rijd om de rit te winnen.”

Omdat hij morgen niet denkt de roze trui van Yates te kunnen overnemen, moet het dan maar in de bergen later in de week gebeuren. Volgens ploegleider Arthur van Dongen klimt Tom beter dan vorig jaar, de kopman ziet het ongeveer gelijk. „Mijn vorm is heel goed, maar de Giro van vorig jaar vergelijken met dit jaar en dus ook de bergen is niet goed mogelijk. De wedstrijd is anders en ik had toen ook nog twee tijdritten voor de boeg. Maar een klim als Pratonevoso donderdag moet me goed liggen. Het is voor mij het beste als er maar een klim is, maar ik geef toe dat het met Yates in deze vorm moeilijk wordt, ook daar.”

In het plaatsje Lavis in de buurt waarvan Francesco Moser, de Giro winnaar van 1984, leeft en zijn druivengaarden heeft is het rustig en zo is ook de sfeer bij de Sunweb ploeg en bij diens kopman Tom Dumoulin. Voor de Giro vertelde hij aan Wieler Revue dat hij de Giro mede zo leuk vindt omdat de koersen vaak onvoorspelbaar zijn en ze vaak lijken op het echte wielrennen zoals hij dat kent van de jeugdwedstrijden. Heeft hij datzelfde gevoel ook dit jaar weer in de Giro etappes? „Ik geniet er nog evenveel van, ook al zijn er moeilijke momenten geweest en is het niet altijd even leuk geweest. Ik heb nog steeds een lach op mijn gezicht en ik geniet nog steeds van de Giro. En tot Rome zal ik blijven strijden om te winnen."