Tour of California: Egan Bernal oppermachtig in South Lake Tahoe

In het prachtige South Lake Tahoe heeft Egan Bernal een serieuze optie op de eindzege in de Tour of California genomen. De 21-jarige klimmer van Team Sky pakte na een imposant stukje klimwerk de leiderstrui terug op Tejay van Garderen.
Bernal

In de 197 kilometer lange etappe stond bijna alleen maar klimwerk op het programma. Vanuit Folsom, waar een eerbetoon aan Johnny Cash werd gebracht, liep het al meteen stevig op. Tot aan de Carson Pass op dik 2600 meter hoogte hadden de renners nog maar amper een afdaling gezien, en de etappe was toen al 130 kilometer aan de gang. Al die tijd reed een groep van negen renners voorop, met daarin onder anderen Tom-Jelte Slagter en Floris De Tier. Zij pakten maximaal vijf minuten voorsprong op het peloton.

Op de laatste beklimming van de dag, de Daggett Summit in de staat Nevada, werden de vroege vluchters ingerekend en nam Team Sky de kop over. De Britten maakten de dienst uit in het peloton, totdat hun kopman Egan Bernal zijn duivels ontbond en wegsnelde uit de grote groep. Niemand volgde, ook leider Tejay van Garderen niet, die slechts 23 seconden voorsprong had op Bernal. Zodoende pakte de piepjonge Colombiaan op de Daggett Pass een dikke minuut. Na een korte afdaling richting het Tahoe-meer en een pittig slotklimmetje naar skiresort Heavenly stelde Bernal zijn ritzege veilig. En door zijn voorsprong van 1'25'' op de nummer 2 in het klassement, Tejay van Garderen, lijkt de eindzege voor Bernal ook binnen. Komende nacht staat er nog een vlakke rit in en rond Sacramento op het programma. 

  • Tejay van Garderen

Laatste nieuws