Giro d'Italia: Elia Viviani vliegt naar derde sprintzege

De dertiende etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Elia Viviani. De maglia ciclamino won in Nervese della Battaglia na 180 kilometer alweer zijn derde etappe van de ronde.

Elia Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani

Voor de klassementsrenners was het een relatieve rustdag. Tom Dumoulin, rozetruidrager Simon Yates en alle andere overgebleven kanshebbers kenden geen problemen met de rit naar het noorden. Bovenaan de rangschikking veranderde er niets vandaag.

Voor vijf vluchters was het echter Andrea Vendrame (Androni Sidermec Bottecchia), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Team Emirates) en Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) gingen al vroeg samen op pad. Het kwintet mocht van Quick-Step Floors en Bora-Hansgrohe ongehinderd strijden om de tussensprints en de enige gecategoriseerde beklimming, maar daarna werden ze keurig op tijd ingerekend.

Bardiani-CSF-renner Paolo Simion kreeg ook korte tijd de vrijheid van het peloton. In zijn woonplaats Martellago kreeg hij de ruimte om vrienden, familie en bekenden te begroeten.

Op de klim bij Montello, een helling van de vierde categorie, gingen Tony Martin (Katusha Alpecin), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Eros Capecchi (Quick-Step Floors en Davide Ballerini (Androni Sidermec Bottecchia) op de pedalen staan. Deze uitval werd echter nog eerder bij de kraag gevat dan de oorspronkelijke kopgroep. Een compact peloton dook dan ook de laatste kilometers in.

Het tempo dat onder meer LottoNL-Jumbo aan de voorkant van het peloton maakte kon een ultieme uitval van Marco Coledan niet voorkomen. Het 'ekimovje' van de Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia) strandde echter voor de finish. In de sprint haalde Viviani het met overmacht voor Sam Bennett. Danny van Poppel werd nog derde achter de twee sprinters die vooralsnog alle sprintritten onder elkaar verdeelden.