Giro d'Italia: Rozetruidrager vreest tijdrit Tom Dumoulin

Simon Yates is momenteel de man in bonus. Hij pakte de roze trui dankzij een imponerende versnelling op de flanken van de Etna en daarmee is hij de vierde Britse drager van de Maglia Rosa.

Simon Yates Praia a Mare
  • Simon Yates Simon Yates
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

In gesprek met Cyclingnews geeft hij aan dat hij genoten heeft van zijn eerste dag in de roze trui. "In het begin van de rit was het nog wel nerveus, maar toen de vlucht eenmaal weg was was het genieten geblazen. Het was een speciale dag."

Bij Yates gaat alles van een leien dakje. In de openingstijdrit in Jeruzalem werd hij knap zevende, in de lastige ritten naar Caltagirone en Santa Ninfa was hij telkens de beste klassementsman en op de Etna reed de man van Mitchelton-SCOTT zijn concurrenten met een versnelling aan gruzelementen. In de algemene rangschikking staat hij zestien seconden voor op titelverdediger Tom Dumoulin.

Yates, vijf minuten ouder dan broer Adam, is zich er echter terdege van bewust dat zestien tellen voor hem niet voldoende zijn om kans te maken op eindwinst. "Hoewel mijn eerste tijdrit heel goed was kan ik in de lange tijdrit weleens veel tijd verliezen", alluderend op de chronocapaciteiten van onder anderen Tom Dumoulin. "Het parkoers van de zestiende etappe is immers niet te vergelijken met de openingstijdrit. Ik zal dus bergop tijd moeten pakken."

Tien seconden achter de gevreesde Sunweb-kopman staat Yates' ploeggenoot Esteban Chaves, die de eindstreep op de Etna als eerste passeerde, als nummer drie in het klassement. De 25-jarige, die dit jaar al twee WorldTour-zeges op zijn palmares mocht bijschrijven, laat weten dat er voorlopig twee kapiteins zijn op het schip van de Australische ploeg. "Het doel is om de Giro d'Italia te winnen met de ploeg", sluit hij af.