Giro: Chaves pakt de rit op de Etna, Yates het roze

Mitchelton-Scott heeft een heuse coup gepleegd op de Etna. Esteban Chaves en Simon Yates kwamen samen over de streep, voor elke andere favoriet. Chaves kreeg de ritzege, Yates de leiderstrui.

Yates
  • Afbeelding van Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott
  • Afbeelding van Esteban Chaves Esteban Chaves
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Waar de vlucht van de dag gisteren zo was gevormd, was het vandaag wel strijden voor een plekje in de kopgroep. Met de Etna voor de boeg wilde vrijwel elk team wel een mannetje meesturen. Uiteindelijk zaten er 28 renners in de kopgroep. Opvallend goede namen kozen voor de aanval, onder anderen Sam Oomen, Esteban Chaves, Jack Haig, Sergio Henao, David De la Cruz, Giulio Ciccone en Diego Ulissi

De kopgroep bouwde al vroeg een voorsprong van ruim drie minuten op, maar BMC probeerde in dienst van leider Rohan Dennis de afstand overbrugbaar te houden. Niet veel later meldden ook Bahrain-Merida, Astana en Team Katusha zich op kop van het peloton. Zeker toen het Kazachse team doortrok nam de voorgift van de koplopers af. Maar beulswerk van Haig voor Chaves zorgde er toch voor dat de aanvallers van de dag zo'n anderhalve minuut over hadden aan de voet van de Etna. 

Aanval Gesink

Doordat Astana een hoog tempo oplegde in het peloton, naderden de topfavorieten de kopgroep al snel tot ruim een minuut. Dat was voor Gesink het sein ten aanval te trekken, met nog veertien kilometer te gaan. De Achterhoeker zorgde er zo voor dat de kopgroep flink werd uitgedund. Negen renners bleven over: Gesink, Ulissi, Ben Hermans, Alessandro De Marchi, Oomen, Chaves, Henao, Ciccone en Sebastien Reichenbach. 

Zo ontstond er een strijd op twee fronten. Voorin werd er enigszins naar elkaar geloerd, waardoor Ciccone kon demarreren. Astana versnelde nog maar eens in het peloton. Dat werk eiste direct enkele slachtoffers. Voornaamste namen die eraf moesten: Louis Meintjes, Wout Poels en Davide Formolo. 

De renner met de beste benen uit de kopgroep was overduidelijk Chaves, want de Colombiaan van Mitchelton-Scott liet zijn metgezellen op vijf kilometer van de meet met een snedige demarrage achter. Het gevaar voor Chaves zou dus uit het peloton komen. Daar werd flink aan de boom geschud door onder anderen Domenico Pozzovivo en George Bennett. Leider Dennis kon het op dat moment niet bolwerken om vooraan te blijven.

Er werd om de haverklap aangevallen bij de favorieten, maar de enige die echt weg kon komen was Yates, ploeggenoot van Chaves. De Brit kwam nog terug tot zijn teammaat. Het duo van Mitchelton-Scott kwam vervolgens zij aan zij over de streep, maar Chaves kreeg de zege cadeau. Yates is wel de nieuwe leider. Dumoulin werd achtste en staat nu zestien seconden achter op Yates.