Giro: Battaglin superieur in Santa Ninfa

Enrico Battaglin heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De renner van Team LottoNl-Jumbo was superieur. Hij liet Giovanni Visconti en José Gonçalves achter zich.

Battaglin
  • Afbeelding van Enrico Battaglin Enrico Battaglin

Er stond in de Giro d'Italia vandaag eenzelfde etappe op het programma als gisteren. In aankomstplaats Santa Ninfa wachtte nog een zwaar heuveltje. De koers begon ruim een kwartier later als gevolg van een ongeluk. Naar later bleek een tragisch ongeval, waarbij een beveiliger van de organisatie helaas het leven zou hebben gelaten, waardoor er een zwarte rand om deze Girodag zit. 

Toch ging de koers zoals altijd verder. De vier aanvallers van de dag waren Ryan Mullen, Laurent Didier (beiden Trek-Segafredo), Eugert Zhupa (Willier-Tristina) en Andrea Vendrame (Androni-Sidermec-Bottecchia). Lotto Fix All nam in dienst van Tim Wellens een groot gedeelte van de dag de kop van het peloton om het viertal in bedwang te houden. Verder gebeurde er weinig in het peloton. De meest noemenswaardige gebeurtenissen: een kleine tuimeling van Laurens ten Dam en de opgave van Guy Niv, Israëliër van Israël Cycling Academy. 

Pozzovivo opgehouden door val

In de kopgroep was Vendrame de beste en hij ging met nog ruim twintig kilometer te gaan in zijn eentje ten aanval. De Italiaan sloeg een mooi gaatje met zijn medevluchters, maar door het werk van onder meer Victor Campenaerts en Team Sky bleef hij binnen schootsafstand. Toch bleek Vendrame over prima benen te beschikken, want hij liep op sommige stukken zelfs uit op het peloton. 

Op dertien kilometer van de meet werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Grootste slachtoffers van de tuimeling waren Maximilian Schachmann en Domenico Pozzovivo. De Italiaan en Duitser wisten echter vrij gemakkelijk terug te komen. Ondertussen had Vendrame nog een voorgift van een halve minuut, maar met nog drie kilometer te gaan zat ook zijn aanval er op. 

Het peloton ging in sneltreinvaart naar de venijnige en bochtige finale waar nog een klimmetje wachtte. Miguel Ángel López deed zichzelf de das om door zomaar de berm in te rijden in de afdaling. Doordat Mitchelton-Scott volle bak reed, verloor de Colombiaan ruim veertig seconden. Lotto Fix All draaide als eerste het slotklimmetje op. Het was volle bak en Pozzovivo legde een ongenadig tempo op. Mitchelton-Scott had weliswaar een overmacht voorin, maar de kopmannen konden het niet afmaken. 

Diego Ulissi probeerde nog wel aan te vallen, maar de Italiaan kwam niet weg bij zijn concurrenten. Vervolgens ging Visconti ten aanval, maar hij werd gemakkelijk teruggehaald door Battaglin, die Team LottoNL-Jumbo zo een prachtige dag bezorgde. Het betekende Battaglin zijn derde Giro-etappe in zijn loopbaan en pas de eerste zege voor het Nederlandse team.