Giro vandaag: Etappe 4 | Catania - Caltagirone | 198 kilometer

Het Giro-peloton zet voet op Italiaanse grond. In de achtertuin van Vincenzo Nibali werken we een van de mooiste etappes van deze Giro af. Geniet ervan!

Giro d'Italia
  • Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Streek

Tekst: Ludo van Klooster

Terug in zijn thuisland reist de Giro-karavaan drie dagen over het eiland Sicilië. Startplaats Catania heeft op het domplein behalve de kerk en het grootse ‘palazzo degli Elefanti’ de fontein met de Romeinse olifant in lavasteen, het symbool van de stad. Catania is ook de geboorteplaats van de in 2009 overleden Candido Cannavò. De Groningers die de Giro-start in 2002 organiseerden streken met hem een aantal organisatorische plooien glad.

We rijden in het zuidoosten van Sicilië

Na de start rijdt de Giro-karavaan een dertigtal kilometers zuidwaarts om het heuvelachtige binnenland in te trekken. Daarbij passeren ze eerst het landbouwmarktstadje Lentini dat in de achtste eeuw vóór Christus een van de eerste Griekse nederzettingen werd. Even later rijden ze door Misterbianco, de geboorteplaats van ex-renner Pino Cerami.

De geëmigreerde en later genaturaliseerde Belg die in 1960 Parijs-Roubaix won, is in 2014 overleden.

Aankomstplaats Caltagirone is beroemd om zijn keramiek op de 142 treden van de trap die opnieuw werd aangelegd na de verwoesting door een aardbeving in 1693.

Alleen maar op en af, de hele dag.

Parkoers

Tekst: Ludo van Klooster

Voor de elfde keer start een Giro-etappe in Catania. Die van 1999 naar Messina betekende winst voor Jeroen Blijlevens en zijn

eerste leiderstrui. Jean-Paul van Poppel zal Catania vooral als aankomstplaats herinneren van de Giro in 1986. Hij mocht na sprintwinst een dag de roze trui dragen en won nog een etappe in Sarzana. Hij herhaalde de stunt in 1989 na de etappe van Taormina naar Catania, toen hij won en het roze een dag droeg.

Bochtig, smal: een heerlijke, typisch Italiaanse aankomst.

Vandaag biedt het zeer heuvelachtige parkoers kans op aanvallen. Twee toppen hebben een bergprijs gekregen, Pietre Calde en Vizzini,

maar het hadden evengoed tien andere korte klimmen kunnen zijn. 

Ook de finish in Caltagirone ligt heuvelop (570 meter hoogte). De eerste winnaar ooit hier zal vandaag de spumante spuiten. Hij zal over een sterke punch moeten beschikken.

De laatste kilometer is waar het om draait.

Favorieten

Het zijn de mannen van het Ardense werk die vandaag de dienst moeten gaan uitmaken. Hoe veel hindernissen we onderweg ook mogen hebben, hier draait het toch echt om de slotklim in Caltagirone. En dus gaan we de ploegen maar even langs.

De grootste favoriet is te vinden bij onze zuiderburen en hij draagt de naam Tim Wellens. De Belg won al op een soortgelijke aankomst in de Ronde van Valencia, maar weet zich ook altijd in de Ardennenklassiekers goed te plaatsen. Hij krijgt concurrentie van de nummer 2 van Luik-Bastenaken-Luik, Michael Woods. Ook Diego Ulissi wordt door velen naar voren geschoven als grote favoriet, omdat hij al vaker op dergelijke aankomsten Giro-etappes won. Laatste naam om daar aan toe te voegen is die van Simon Yates. De Brit heeft op zulke klimmetjes al veel laten zien.

Vanuit Nederlands oogpunt is het natuurlijk interessant om te zien wat Tom Dumoulin doet. In Luik liet hij al zien in goede vorm te zijn en de openingstijdrit van de Giro liet helemaal niets te wensen over. Een Dumoulin in topvorm kan op zo'n aankomst gewoon winnen, maar de vraag is of de Limburger risico's wil nemen in de gevaarlijke slotkilometers.

*****

Tim Wellens

****

Michael Woods & Simon Yates

***

José Gonçalves, Patrick Konrad & Diego Ulissi

**

Carlos Betancur, Tom Dumoulin, Zdenek Stybar & Domenico Pozzovivo

*

Richard Carapaz, Esteban Chaves, Chris Froome, Miguel Ángel López & Wout Poels

Prijsvraag

Maar misschien nog wel belangrijker: op welke plek eindigt Tom Dumoulin vandaag? De hele Giro d'Italia maakt u immers elke dag kans op een shirt van CyclingLifestyle.nl. Meedingen kan als u voor voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin wordt in deze derde etappe in Israel.

Onder alle goede voorspellers (of iedereen die er het dichtst bij zit) verloten wij één T-shirt.