Retro: Italiaanse etappe winnaars

Gister behaalde Elia Viviani al zijn tweede etappezege op rij. Welke Italiaan deed dit als laatst en welke sprinter was ooit ook zo succesvol? We blikken terug op Italiaanse etappe winnaars.

Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani

De laatste etappe in Israël was een prooi voor Elia Viviani, hij wist daarmee voor de tweede keer op rij een etappe te winnen. De laatste Italiaan die dit deed was Fabio Aru in 2015. Aru won etappe negentien en twintig in de bergen.

Alberto Contador stond toen aan de leiding en hij kreeg veel aanvallen te voorduren. Hij had een voorsprong van dik twee minuten op zijn achtervolgers in het algemeen klassement. Aru was in de slotweek zeer sterk en reed iedereen op achterstand in de laatste twee bergritten. Het was niet genoeg om Contador uit de leiderstrui te rijden, maar hij eindigde wel tweede in het algemeen klassement en eerste in het jongeren klassement. Destijds was het parcours van de 20e etappe nagenoeg gelijk aan de 19de etappe van dit jaar. Met Colle delle Finestre en Sestrière als finish plaats in 2015 stopt de etappe iets eerder. Dit jaar rijden ze na Sestrière nog door richting Bardonecchia.

Alberto Contador won de Giro d'Italia in 2015 voor Aru en Landa. Kruiswijk reed met een hele goede derde week van de 21e plek naar de 7de plek.

Fabio Aru was echter geen sprinter. Voor de laatste Italiaanse sprinter die twee etappes op rij won moeten we terug naar 2009. Bijna tien jaar geleden won Alessandro Petacchi de tweede en derde etappe achter elkaar en zo treed Elia Viviani in zijn voetsporen. Deze editie werd gewonnen door Dennis Menchov die in de afsluitende tijdrit nog onderuit ging en het even heel spannend maakte voor Rabobank en de rest van de wereld.

Petacchi won hiermee zijn 21e etappe en won daarna alleen nog in 2011 één etappe. Met 22 overwinning is Petacchi één van de meest succesvolle etappewinnaars in de Giro, Mario Cippolini voert die lijst aan met 42 overwinningen. Alfredo Binda heeft in 1929 de meeste opeenvolgende overwinningen behaald, hij won toen 8 keer achter elkaar. Elia Viviani moet hard werken wil hij dat deze giro klaar spelen, in het huidige wielrennen is het sowieso lastiger om dat klaar te spelen.

Alessandro Petacchi wint de sprint voor Tyler Farrar en Francesco Gavazzi.