Fraile wint in Romandië met fraaie sprint bergop, Roglic leider

Omar Fraile won met een indrukwekkende sprint bergop de tweede etappe in de Ronde van Romandië. Primoz Roglic draagt de gele trui.
Fraile

Michael Matthews had een door omstandigheden relatief teleurstellend voorjaar optimaal kunnen verwerken in de eerste koers na de klassiekers. Bling, die vorig jaar de groene trui won in de Tour de France, won namelijk de korte proloog in de Ronde van Romandië. In het pitorreske Fribourg was hij een seconde sneller dan onder meer Tom Bohli en Primoz Roglic.

De Sloveen had met de klimtijdrit richting Villars nog voor de boeg wel de beste papieren voor de eindzege. Voor de rest ging het vooral om overgangsetappes en was er in tegenstelling tot de laatste jaren geen zware bergrit in het parkoers opgenomen. Tussen Fribourg en aankomstplaats Delémont op dag twee lagen vier beklimmingen (1 van 3de, 3 van 2de categorie) op het peloton te wachten. Een overgangsrit, met meerdere scenario's.

Vijf renners gingen voor het scenario van overlevende vroege vluchters. Daarbij één Nederlander, Marco Minnaard van Wanty-Groupe Gobert. Hij pakte onderweg genoeg punten om aan het einde van de dag de bergtrui aan te trekken. Met Rémy Mertz van Lotto Soudal was er ook een Belg mee. De andere namen waren William Clarke (EF Education First), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale).

Rond finishplaats Delémont werden twee plaatselijke rondes afgelegd. Daarin zat op 18 kilometer van de meet de beklimming van Le Sommet, een toepasselijke naam voor een klim. In de slotronde hielden de vijf renners nog 3 minuten over aan de voet van deze 6 kilometer lange strook bergop. 

Clarke en Mertz moesten de rol lossen toen Gougeard aan de boom schudde in de kopgroep. Even later kon enkel Minnaard nog aanhaken. In het peloton werd gele trui Matthews gelost onder tempo van Steven Kruijswijk. Het overgebleven peloton kwam op een minuut van het duo Gougeard-Minnaard boven. 

Op een uitloper viel Dan Martin aan, nadat eerst al Omar Fraile en Rui Costa het hadden geprobeerd. De Ier maakte de oversteek naar het kopduo, maar zag in de afdaling dat zijn inspanning een maat voor niets bleek. Gougeard zette wel door en bleef solo op kop zitten. Eens de Fransman beneden was, leek hij zeker van de overwinning.

Maar op de vals plat bergop lopende strook richting Delémont werd de Fransman definitief gegrepen. David Gaudu was de volgende die aanviel, waarna Sonny Colbrelli heel nerveus veel te vroeg de sprint moest aanzetten. Omar Fraile remonteerde hem en hield vol voor de zege.

  • Omar Fraile
  • Primož Roglič

Laatste nieuws