Voorbeschouwing: Sprintgiganten kruisen de degens in Ronde van Chongming

Het voorjaar werd afgelopen zondag uitgezwaaid. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de Deense Christina Siggaard de Omloop het Nieuwsblad won. Maar de Women's WorldTour gaat gewoon verder. En dat doen we in China, met de Ronde van Chongming.

Tour of Chongming Island

De WorldTour-klassiekers zijn liggen achter ons. Anna van der Breggen mag na een ongekend voorjaar even stoom afblazen. Vanaf nu is het in de WorldTour tijd voor etappewedstrijden! Vijf in totaal, om precies te zijn. Na de Ronde van Chongming verhuist circus Women's WorldTour naar Californië, Spanje, Groot-Brittannië en Italië. Genoeg moois ligt voor ons!

Een beetje voorbeschouwer begint zich in de wedstrijd te verdiepen voordat hij/zij de voorbeschouwing gaat tikken. Een logische eerste stap is het opzoeken van de officiële website. Maar helaas, de Ronde van Chongming - ook wel Tour of Chongming Island - heeft geen website meer.

Is er helemaal geen informatie te vinden? Natuurlijk wel. Het aloude adagium 'zoekt en gij zult vinden' kreeg zijn gelijk. Maar het gebrek aan snel vindbare info is natuurlijk wel iets om je druk over te maken. Zeker in het jaar 2018 mag je toch van organisaties verwachten dat coureurs, ploegleiders en arme voorbeschouwers op eenvoudige wijze aan een technische gids zou kunnen komen.

Stefan Wyman, man van veldritgrootheid Helen Wyman, is één van de mensen die zich druk maakt over het feit dat er zo weinig info te vinden is.

Maar Karl Lima, sportief verantwoordelijke van Hitec Products, wil het toch opnemen voor de organisatie. Lang niet alles is namelijk negatief aan de wedstrijd. 

Nog iets positiefs? De koers wordt in beeld gebracht door de Chinese staatstelevisie. En nee, er wordt meer uitgezonden dan de laatste driehonderd meter, zoals tijdens Luik-Bastenaken-Luik het geval was. Ook de afgelopen jaren was de wedstrijd al via de beeldbuis te volgen. En zelfs hier, in West-Europa, kon de actie worden gevolgd. Een pluim voor de organisatie is hier dus wel op z'n plaats.

CCTV5 begint 26 april rond 08.20 uur Nederlandse tijd met het in beeld brengen van de koers. De finish wordt twee uur later verwacht. De 27ste begint de registratie rond 07.00 uur Nederlandse tijd en opnieuw worden de laatste twee koersuren in beeld gebracht. Een mooie start van Koningsdag?

Op 28 april verhuist de uitzending van CCTV5 naar CCTV5+. Wielerfanatici die alles willen zien zullen rond 06.30 uur moeten opstaan. Rond half negen weten we wie de laatste etappe en het eindklassement heeft gewonnen.

De Ronde van Chongming is zeker geen perfecte wedstrijd is. Er valt absoluut nog een hoop aan te verbeteren. Maar, het moet gezegd, veel andere WorldTour-wedstrijden zijn ook niet perfect. Sterker nog: deze ronde doet het behoorlijk goed. 

Wat moet u tot slot van dit introductiepraatje nog weten? Het eiland ligt vlakbij de metropool Shanghai, maar vergis u niet: het lijkt niet op de miljoenenstad. Chongming is een groene oase vergeleken met de betonnen jungle die Shanghai heet. 

Het zo goed als vlakke eiland, waar het vrouwenpeloton sinds 2007 elk jaar koerst, moet de komende jaren een populaire toeristische bestemming worden. Belangrijkste steekwoord? Ecotoerisme. De fiets zal er de komende jaren een nog prominentere rol gaan spelen.

Zo ging het vorig jaar

Laatste tien winnaars Ronde van Chongming

2008: Li Meifang

2009: Chloe Hosking

2010: Ina-Yoko Teutenberg

2011: Ina-Yoko Teutenberg

2012: Melissa Hoskins

2013: Annette Edmondson

2014: Kirsten Wild

2015: Kirsten Wild

2016: Chloe Hosking

2017: Jolien D'Hoore

Parkoers

Om terug te komen op de gebrekkige informatievoorziening: uiteindelijk viel het allemaal mee. De technische gids werd een paar dagen geleden geopenbaard. Dus uw voorbeschouwer kon aan de slag! 

De eerste Women's WorldTour-etappewedstrijd van het jaar telt drie ritten, goed voor 359,3 kilometer koers over het hele eiland.

De ronde begint met de kortste rit, eentje van 111.5 kilometer. Start en finish liggen aan het Chongming Xincheng Park, waar ook de andere twee ritten aan zullen komen.

Een naam die u te binnen zou kunnen schieten bij het zien van het profiel van de etappe is 'Therese Klompenhouwer', veelvoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioen driebanden. Er bestaat namelijk maar één woord voor deze rit en dat is: 'biljartvlak'.

De tweede rit begint op het eiland Changxing, even ten zuiden van Chongming. Ook deze etappe is, het zal u niet verbazen, er eentje die geschikt is voor de aanwezige sprinters.

Maar, de karavaan doet na circa tien kilometer ook het 'dak van de ronde' aan. Dat dak is de klim naar het hoogste punt van de Yangtze-brug, die sinds oktober 2009 Changxing en Chongming met elkaar verbindt. Hoogte van de brug? Ruim tweehonderd meter. Het wegdek stijgt echter maar tot zestig meter, alsnog een hoogte waar de VAM-berg een puntje aan kan zuigen.

En een indrukwekkende brug is het zeker. Logisch dat de organisatie een bolletjestrui geeft aan de eerste die boven is, toch?

Na deze brugbestorming is het parkoers weer zo plat als maar zijn kan. En dat is in de derde en laatste rit eveneens het geval. Een ronde van 11,5 kilomer moet elf keer worden afgelegd.

Favorieten

Drie ritten met nagenoeg geen hoogtemeters. Het is derhalve een logisch besluit om snelle vrouwen als topfavorieten aan te duiden. Maar welke topsprintsters rijden de driedaagse Ronde van Chongming? De titelverdediger zal er alvast opnieuw bij zijn. Jolien D'Hoore verruilde deze winter Wiggle HIGH5 voor Mitchelton-SCOTT en dat leverde haar vooralsnog één zege op het hoogste niveau op: Brugge - De Panne.

"De koers draait om de tussensprints en de drie sprints om de dagzege. Typisch zo'n race waar de snelle vrouwen hun potentieel kunnen benutten", zegt ze zelf over de Chinese WorldTour-wedstrijd. Kan de regerend Belgische kampioene opnieuw winnen? "Ja", denkt D'Hoore. "Hoewel het altijd lastig is om een koers twee jaar op rij te winnen ligt de race me heel goed. Daarnaast kan ik rekenen op een sterke ploeg." 

D'Hoore won vorig jaar twee etappes en het eindklassement. Wat kan de 'Belgian Bullet' dit jaar in China?

Misschien wel haar grootste opponente voor de eindzege is Kirsten Wild. Enkele weken geleden was er een ritzege in de Healthy Ageing Tour voor de Almelose weggelegd. Met de snelheid op de openbare weg zit het kortom wel goed. Daarnaast heeft ze dit jaar al genoeg ervaring met het kloppen van haar Belgische rivale. Denk maar aan de WK baanwielrennen in Apeldoorn, waar Wild de goudkraan op vakkundige wijze open wist te draaien.

De Ronde van Chongming won Wild overigens al twee keer. Verder was ze ook al eens de allerbeste in de wereldbekerwedstrijd die hier vroeger werd gehouden. En haar team? Meer dan degelijk. Kortom: schrijf Wild maar op. 

D'Hoore moest dit jaar al meerdere malen het onderspit delven tegen Wild.

Een derde topfavoriete is Chloe Hosking. Winnen op WorldTour-niveau kon ze dit jaar nog niet. In De Panne kwam ze er nog het dichtst bij. In China kan ze wraak nemen op D'Hoore, die haar toen klopte.

Recentelijk werd ze de eigenares van een gouden Commonwealth Games-medaille . Het seizoen van de Australische sprintkoningin is dus eigenlijk al geslaagd. Het kan alleen nog maar mooier worden. 

Favorieten Tour of Chongming Island 2018 (WWT) volgens Wieler Revue

*****

Jolien D'Hoore

****

Kirsten Wild

***

Chloe Hosking, Giorgia Bronzini

**

Annette Edmondson, Sarah Roy, Emilie Moberg

*

Gracie Elvin, Amy Cure, Jelena Eric, Mia Radotic, Eugénie Duval, Kendall Ryan, Barbara Guarischi, Nina Kessler, Kelly Druyts, Chiara Consonni, Lucy Garner