Talentvolle 20-jarigen boven in Omloop Borsele

Bij de EPZ Omloop van Borsele voor elite vrouwen gingen twee jonge rensters met de zegebloemen aan de haal. Aafke Soet won vrijdag de tijdrit voor eliterensters, Elisa Balsamo was een dag later de sterkste in de wegwedstrijd.

Elisa Balsamo

De 1.1-wegwedstrijd - meetellend voor de KNWU Topcompetitie - eindigde na een attractieve koers in een massasprint. Valcar PBM speelde na 136,8 kilometer Elisa Balsamo uit in de spurt en de 20-jarige Italiaanse betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug.

Ze won de sprint in de straten van 's-Heerenhoek met overmacht en mag zich op de erelijst de opvolger van Riejanne Markus noemen. Voor de Italiaanse (in 2016 nog wereldkampioene bij de junioren) is het haar eerste zege bij de elite vrouwen.

Het 19-jarige toptalent Lorena Wiebes van Parkhotel Valkenburg sprintte achter Balsamo naar plek twee. Het leverde haar de leiding op in de Topcompetitie. Evy Kuipers (Jan van Arckel) werd derde in de Zeeuwse wedstrijd die dit jaar voor de 35ste keer werd georganiseerd.

De Marianne Vos Classic, de Omloop van de IJsseldelta en Veenendaal-Veenendaal zijn de drie resterende wedstrijden in de Topcompetitie.

Een andere talentvolle 20-jarige was een dag eerder de beste in de tijdrit voor eliterensters. De Heerenveense hardrijdster Aafke Soet was namelijk de snelste over 20,5 kilometer. De renster van WNT Rotor Pro Cycling, die onlangs in de Healthy Ageing Tour haar eerste UCI-zege boekte, noteerde een tijd van 28'13", goed voor een gemiddelde van bijna 44 kilometer per uur.

Daarmee was ze vijf seconden sneller dan Sunweb-troef Floortje Mackaij. Natalie van Gogh werd op gepaste afstand derde in de Zeeuwse chronoproef.

Aafke Soet snelde onlangs in de Healthy Ageing Tour naar haar eerste profzege.