Julian Alaphilippe doorbreekt hegemonie Alejandro Valverde op Muur van Hoei

De 82ste Waalse Pijl is gewonnen door Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step Floors was de beste in de traditionele sprint op de Muur van Hoei. Hij versloeg vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde in een rechtstreeks duel.
Julian Alaphilippe Waalse Pijl

Dat hij won kwam voor hem zelf als een verrassing. In zijn reactie net na de finish liet Alaphilippe namelijk weten dat hij niet wist dat Vincenzo Nibali alweer was ingelopen. De Italiaan van Bahrain Merida was echter net voor de slotklim door het peloton bij de kraag gevat. Lo Squalo dello Stretto maakte lang onderdeel uit van een kopgroep van zes. Die op zo'n 45 kilometer van de aankomst ontstond.

Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors), Tanel Kangert (Astana), Jack Haig (Mitchelton-SCOTT) en vroege vluchters Anthony Roux (Groupama-FDJ) en Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe) stormden samen met Nibali over de Belgische wegen. De twee laatsgenoemden moesten op de Côte de Cherave, de voorlaatste beklimming, de rol lossen. 

Kangert en Kapitein Nibbles, nochtans een gerenommeerd daler, kon in de afzink niet mee met de heren Haig en Schachmann. Dit duo begon als eerste aan de steile slotmuu, en de ploegmaat van Alaphilippe wist het jagende peloton het langst af te houden. Het leverde hem uiteindelijk een keurige achtste plaats op.

Toen de Duitser bij de kraag was gevat door de sterke Jelle Vanendert zat de 25-jarige uit Saint-Amand-Montrond perfect in het wiel. Dat gold niet voor Alejandro Valverde. El Imbatido zette in de slotmeters alle zeilen bij om Alaphilippe nog voorbij te steken, maar op vijftig meter van de streep moest de Movistar-kopman letterlijk het hoofd buigen. 

Valverde feliciteert zijn opvolger.

Daardoor was de voorsprong van Alaphilippe, die op het podium voor de vierde keer dit seizoen de zegebloemen in ontvangst mocht nemen, vier seconden op Valverde. Lotto-Soudal-coureur Vanendert werd derde in de WorldTour-koers. Bauke Mollema was de eerste Nederlander in de daguitslag op plek zes.

Laatste nieuws