Superieure Anna van der Breggen pakt vierde achtereenvolgende Waalse Pijl

De Waalse Pijl voor vrouwen is voor het vierde jaar op rij gewonnen door Anna van der Breggen. Op de gevreesde Muur van Hoei reed ze al haar concurrenten uit het wiel.

Anna van der Breggen

Doris Schweizer (Virtu) was de eerste renster die een serieuze ontsnapping op touw wist te zetten. Ze pakte bijna een minuut op de meute, maar op 55 kilometer voor de meet werd ze gegrepen door een kwartet dat zich eveneens had weten af te scheiden. Ane Santesteban (Alé Cipollini), Tereza Medvedova (Bepink), Omer Shapira (Cylance) en Dalia Muccioli (Valcar PBM) maakten ook het mooie weer, maar toen het echte werk begon kwamen ze al niet meer in het stuk voor.

Op de eerste beklimming van de Côte de Cherave pakte een oud-winnares uit met een demarrage. Pauline Ferrand-Prévôt (Canyon-SRAM) kreeg Janneke Ensing (Alé Cipollini), Megan Guarnier (Boels-Dolmans) en Amanda Spratt (Mitchelton-SCOTT) mee en de vier pakten bijna een minuut voorsprong. Een gelijkaardig scenario als dat van de Amstel Gold Race, met schaduwfavorieten die strijden om de zege, leek zich aan te dienen.

Een gevaarlijke groep op de eerste beklimming van de Muur van Hoei.

Maar aan de voet van de steile slotklim was er van de riante vrij voorgift nog maar twintig seconden over. Op de loeizware Muur van Hoei werd het kwartet op vijfhonderd meter bedankt voor de moeite. Ashleigh Moolman-Pasio bepaalde lang het tempo, maar Anna van der Breggen nam gezwind over. Op 150 meter van de eindstreep ging ze vol aan en vijftig meter later moest Moolman als laatste het achterwiel laten gaan. Zodoende sprintte Van der Breggen op soevereine wijze naar haar vierde zege op rij.

Mooiere verjaardagscadeaus zijn amper denkbaar.

Cervélo-Bigla-kopvrouw Ashleigh Moolman-Pasio wist een een-tweetje voor Boels-Dolmans te voorkomen. Achter de Zuid-Afrikaanse completeerde Megan Guarnier namelijk het podium. Voor Boels-Dolmans betekende het alweer de tiende zege van het huidige wielerseizoen. Vier daarvan werden behaald door Van der Breggen, die vandaag 28 kaarsjes mag uitblazen. Eerder was de geboren Hasseltse al de beste in de proloog van de Healthy Ageing Tour, de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche.

Bekijk hier de laatste kilometer