Het jaar is 2001. De finishlijn van de Amstel Gold Race ligt op de Maasboulevard in Maastricht. Zo'n vijftien vrouwen zitten in de voorste groep en mogen na twee uur en 44 minuten sprinten om de zege. De Nederlandse wielerfans hebben een halve minuut later wat te juichen, wat het hele podium kleur rood, wit en blauw.
Vlaanderen - T-Interim is de winnende ploeg, want zij hebben Debby Mansveld. Kamikaze Debby, zoals ze ook wel genoemd wordt. De Gasselternijveense haalt het in de sprint ruimschoots voor Mirjam Melchers-Van Poppel en Leontien Zijlaard-Van Moorsel.
Een jaar later wint Tinus, de wielerlegende die nu koersdirectrice is tijdens de Limburgse klassieker. Van Moorsel krijgt kippenvel als ze de Cauberg beklimt en ze rijdt haar concurrenten op anderhalve minuut. In 2003 zien we de vooralsnog enige niet-Nederlandse aan het feest. Vanuit een kleine kopgroep houdt Nicole Cooke knap stand op de beroemde Valkenburgse helling, die dan voor het eerst dienst doet als aankomst.
Omdat de mannenwedstrijd en de vrouwenwedstrijd elkaar dreigden te overlappen, werd na 2003 besloten niet langer een race voor vrouwen te organiseren. Een rechtse directe voor de dames, maar in 2017 krijgen ze een nieuwe kans van de organisatie. "Eindelijk", zei de intussen 48-jarige Van Moorsel toen het nieuws naar buiten werd gebracht. Er moest flink voor worden gefietst en gelobbyd, maar uiteindelijk kwam het voor elkaar.
De koers? Een prooi voor voor Anna van der Breggen. In haar Europese kampioenstrui domineerde ze het eerste Ardense drieluik voor vrouwen. De geboren Hasseltse zorgde voor een regelrechte sensatie door in één week zowel de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te winnen.
Zo ging het vorig jaar
Erelijst Amstel Gold Race
2001: Debby Mansveld
2002: Leontien Zijlaard-Van Moorsel
2003: Nicole Cooke
2017: Anna van der Breggen
Parkoers
De heilige Ardennenweek begint met bijna 120 kilometer slingeren door het zuiden des lands. Dat had wat ons betreft nog wel wat langer gemogen (160 kilometer is immers het door de UCI toegestane maximum voor een WorldTour-wedstrijd, dus wellicht volgend jaar nog een extra ommetje richting Loorberg en Camerig?), maar ook met het huidige parkoers krijgen we vast weer een amusant schouwspel.
Na zestig kilometer komen we op het plaatselijke parkoers met de Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. Na drie omlopen is de laatste helling - in tegenstelling tot de mannenkoers - de Cauberg. Goed anderhalve kilometer na de beruchte heuvel mag er op de Rijksweg worden afgesprint.
Hellingen vijfde Amstel Gold Race voor vrouwen
1. Slingerberg
2. Adsteeg
3. Lange Raarberg
4. Bergseweg
5. Eyserbosweg
6. Fromberg
7. Keutenberg
8. Cauberg
9. Geulhemmerberg
10. Bemelerberg
11. Cauberg
12. Geulhemmerberg
13. Bemelerberg
14. Cauberg
15. Geulhemmerberg
16. Bemelerberg
17. Cauberg
Dat levert onderstaan wedstrijdprofiel op.
Favorieten
We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen: alle ogen zullen zijn gericht op Anna van der Breggen. Volkomen logisch en geheel terecht. We herinneren u graag nog een keer aan haar schitterende triomf van vorig jaar. Of aan de jongste Strade Bianche. Of aan de Ronde van Vlaanderen. Niemand die het ook maar in zijn of haar hoofd zal halen om haar niet bovenaan de favorietenlijst te zetten.
En toch kan het maar zo dat ze in de Gold Race of in één van de komende wedstrijden niet wint. Want de concurrentie is niet gering. En dat weet Van der Breggen maar al te goed. In het perspraatje van Boels-Dolmans geeft ze wel aan dat ze er veel zin in heeft: "Ik vind het allemaal echt prachtige koersen, of ik nu win of niet. Je kunt nog steeds van bepaalde koersen houden en ze leuk vinden om te doen, ook als je niet wint. Zolang het goed gaat, ben ik blij. Dan zien we wel hoe de koers zelf verloopt."
Vorig jaar kon de Olympisch kampioene in de Ardennen rekenen op haar trouwe vazal Lizzie Deignan, maar zij is er vanwege haar zwangerschap niet bij. Hoewel het een aderlating voor de ploeg is kan Van der Breggen er niet echt meer mee zitten: "We weten nu al een tijdje dat ze er niet meer bij zal zijn tijdens de wedstrijden dit jaar, dus vangen we het op met de rest van het team. Als je ziet hoe we het op dit moment doen, dan denk ik dat het helemaal gaat goedkomen."
Goed, Van der Breggen staat dus bovenaan de favorietenlijst met vijf sterren. Maar zoals gezegd zijn er meer rensters die dromen van een plek op de troon. We stellen ze aan u voor.
We beginnen met de podiumklanten van vorig jaar. Annemiek van Vleuten heeft het na een tumultueuze Ronde van Vlaanderen een paar dagen rustig aan gedaan. Inmiddels heeft ze laten weten dat ze er klaar voor is. Het zal pijn doen, maar Van Vleuten is als geen ander in staat om door de pijngrens te beuken. Tja, als ze het zelf zegt kunnen we er maar beter rekening mee houden. En, geef toe, haar naam zou een hele mooie voor op de erelijst zijn.
De Wageningse kan trouwens rekenen op een prima ploeg. Lucy Kennedy en Amanda Spratt zijn zonder meer in staat om een rol te spelen in de finale. En andere Mitchelton-SCOTT-rensters kunnen samen met andere teams zorgen voor het betere sloopwerk. Het maakt het winnen van de Amstel Gold Race voor Van Vleuten niet direct een gemakkelijke opdracht, maar het helpt natuurlijk wel.
Over sterke ploegen gesproken. Canyon-SRAM is dit jaar sterker dan ooit. De grootste overwinning van het jaar komt voorlopig op naam van Katarzyna Niewiadoma, de Poolse die aan het eind van vorig seizoen over kwam van 'het kamp Marianne Vos'. Ze was veruit de sterkste in de Trofeo Alfredo Binda en in de Strade Bianche werd ze tweede achter de ongenaakbare Van der Breggen.
Toen ze in 2013 tijdens de Holland Ladies Tour als gastrenster mocht rijden bij Rabobank - Liv Giant maakte ze direct indruk in de Limburgse heuvels. En nog altijd als ze terugkeert naar het terrein waar het allemaal voor haar begon maakt ze indruk. Niewiadoma wordt nog elk jaar beter. Het kan uiterst gevaarlijk zijn om met haar naar de laatste beklimming van de Cauberg te gaan. Sterker nog: dat kan zomaar het einde van de winstkansen voor ander rensters betekenen.
En de ploeggenoten? Pauline Ferrand-Prévôt is de adjudant die zelf net zo goed zou kunnen winnen. En bij het horen van de namen Worrack, Ryan, Cecchini en Amialiusik weet u dat er maar één term past bij Canyon-SRAM: op volle oorlogssterkte.
Ook niet te onderschatten is Ashleigh Moolman-Pasio. Als u tijdens de Ronde van Vlaanderen heeft opgelet kon u zien dat zij (achter Van der Breggen) de sterkste was op de Oude Kwaremont. Ze reed één van haar beste koersen uit haar carrière, maar de beloning was wellicht wat magertjes. De Zuid-Afrikaanse werd immers 'slechts' vierde.
Maar laat ons dit zeggen: de grote klassieke overwinning gaat er absoluut eens van komen. Moolman heeft klimmersbenen, maar ze is daarnaast behoorlijk snel in de sprint. Een prima combinatie voor een koers als deze. Wat ons betreft is de 32-jarige van Cervélo-Bigla een mooie joker om wellicht een eurootje op in te zetten. Verdere kanshebbers? Die ziet u onderaan deze voorbeschouwing, in de favorietenlijst.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: het is verre van zeker dat Anna van der Breggen morgen voor de tweede keer de Amstel Gold Race wint.
Gelukkig maar.
En kom nu maar op met die koers. Vanaf 13.10 uur te zien via de NOS. En al vanaf 10.55 uur in Zuid-Limburg. De finish? Rond twee uur.
Favorieten Amstel Gold Race elite vrouwen volgens Wieler Revue
*****
Anna van der Breggen
****
Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma
***
Ashleigh Moolman-Pasio, Megan Guarnier, Pauline Ferrand-Prévôt
**
Elisa Longo Borghini, Amanda Spratt, Ellen van Dijk, Janneke Ensing, Marianne Vos, Arlenis Sierra Cañadilla
*
Shara Gillow, Lucy Kennedy, Chantal Blaak, Amy Pieters, Coryn Rivera, Lucinda Brand, Leah Kirchmann, Audrey Cordon-Ragot, Eugenia Bujak, Malgorzata Jasinska, Cecilie Uttrup Ludwig