Baskenland: Roglic pakt eindzege, Enric Mas boekt etappezege

Primoz Roglic heeft de Ronde van het Baskenland gewonnen. De kopman van Team LottoNL-Jumbo had het niet makkelijk in de slotetappe maar weerstond de aanvallen van Movistar. De dagzege ging naar Enric Mas.

Roglic
  • Afbeelding van Enric Mas Enric Mas
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

In het slechte Baskische weer werd het peloton al na drie kilometer opgeschrikt door een valpartij. De schrik was nog groter voor Team LottoNL-Jumbo, want leider Roglic lag er ook bij. Na een korte achtervolging werd de Sloveen teruggebracht tot de groep met favorieten. Ondertussen was er ook een sterke kopgroep ontstaan met onder anderen Carlos Betancur, Thomas De Gendt, Enric Mas, Gorka Izagirre, Ilnur Zakarin, David Lopez en Carlos Verona, die zich van de bergtrui verzekerde.

Door de aanwezigheid van Mas hielden Movistar en vooral Trek-Segafredo het tempo in het peloton hoog. Daardoor moest Julian Alaphilippe op de op drie na laatste klim al lossen. Door het werk van Trek-Segafredo werd de kopgroep binnen schootsafstand gehouden. Op dertig kilometer van het einde barstte de strijd om het algemeen klassement los, maar aanvallen van Ion Izagirre en Landa werden makkelijk gepareerd door Roglic. 

Van de vlucht van de dag waren Mas, Verona, De Gendt en Gregor Mühlberger de besten. Zij vingen de slotklim als eerste aan, maar beulswerk van Movistar zorgde ervoor dat ze weinig marge hadden. Op de slotklim naar Arrate was het Quintana die als eerste aanviel uit de groep met favorieten, maar hij kon de oversteek niet maken naar koploper Mas. 

Niet veel later demarreerde ook Landa, de nummer twee in het klassement. Roglic kon deze aanval niet beantwoorden en leek het even moeilijk te krijgen. Maar door zijn eigen tempo aan te houden kwam de eindzege niet meer in gevaar. Landa greep uiteindelijk helemaal naast tastbaar succes, want de Spanjaard kwam net te laat om landgenoot Mas nog terug te halen. Mas boekte daardoor zijn eerste profzege.