Gent - Wevelgem: Ex-wereldkampioene Bastianelli beste in Flanders Fields

Gent - Wevelgem In Flanders Fields is bij de vrouwen gewonnen door Marta Bastianelli. Na 143 kilometer was zij de snelste in de sprint van een vrouw of veertig.

Marta Bastianelli

Het duurde in de Westhoek een kilometer of veertig voor er een eerste achte ontsnapping op touw kon worden gezet. Ex-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong (Experza - Footlogix) kon het bolwerken tot de eerste beklimming van de Baneberg. In de twee heuvelzones en de Plugstreets was er wel sprake van enige afscheiding, maar voor Ieper kwam alles weer samen.

De latere winnares in actie op één van de Plugstreets.

Een grote groep mocht zodoende beginnen aan de laatste dertig vlakke kilometers richting de finish. Rozanne Slik plaatste een aanval na de laatste beklimming. De rensters van FDJ - Nouvelle Aquitaine - Futuroscope dook met een voorgift van 25 seconden als eerste onder de Menenpoort, maar werd op de kaarsrechte wegen naar Ieper weer gegrepen door het peloton, dat intussen onder impuls van Team Sunweb en Boels-Dolmans op hol was geslagen.

De waaiervorming zorgde ervoor dat de groep toch nog werd uitgedund. 36 vrouwen hadden bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer nog een kans op de zege. In de laatste kilometers werd er slag om slinger gedemarreerd, maar geen aanval droeg tot de finish. Een sprint moest de beslissing brengen.

Alé Cipollini Galassia zette Bastianelli (wereldkampioene van Stuttgart) perfect af en de Italiaanse won vervolgens het rechtstreekse sprintduel van Jolien D'Hoore.