Nederlandse medailleregen in Rio de Janeiro nog niet voorbij

De Nederlandse para-cycling selectie heeft tijdens de derde dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro opnieuw een wereldtitel mogen begroeten.

Caroline Groot

Net als afgelopen donderdag snelde de 20-jarige Caroline Groot in de categorie C5 naar de regenboogtrui. Na de halve kilometer was er voor haar nu goud op het onderdeel scratch. Na afloop vertelde ze over haar tactiek tijdens de tien kilometer lange koers: "Voor de race zei mijn coach me om op de laatste sprint te wachten omdat ik de snelste ben over vijfhonderd meter. Tot dat moment heb ik gewoon de anderen gevolgd." Het bleek voor de Andijkse de juiste tactiek. In de sprint was ze veruit de snelste.

Brons

Eerder op de dag kwam Groot net tekort voor een bronzen medaille op de individuele achtervolging. In de strijd om de derde plaats kwam ze net tekort tegen de Amerikaanse Samantha Bosco.

Tristan Bangma mocht met zijn tandempiloot Patrick Bos een tweede bronzen medaille in ontvangst nemen na de individuele kilometer. Eerder pakten ze ook al de bronzen plak op de individuele achtervolging. Paralympisch wegkampioen Daniel Abraham Gebru snelde eveneens naar de derde plaats op de achtervolging. 

Fryslân boppe

Alyda Norbruis kende eergisteren een superdag. De Friezin kreeg immers twee regenboogtruien omgehangen, wat haar totaal op drie brengt. Op de openingsdag was er al het goud op de achtervolging, en op de tweede wedstrijddag won ze de scratch en de halve kilometer. 

De wereldkampioenschappen op de baan worden vandaag afgesloten.