Voorbeschouwing: Wie is de sterkste vrouw In Flanders Fields?

"In Flanders fields the poppies blow. Between the crosses, row on row." Het zijn de eerste twee regels van het beroemde gedicht van John McCrae.

Gent-Wevelgem

Zijn beroemde gedicht rolde op 3 mei 1915 uit zijn pen. Een longontsteking maakte op 28 januari 1918 een einde aan zijn leven. Het einde van de Eerste Wereldoorlog maakte de Canadees zelf niet mee. De laatste veteraan van de Eerste Wereldoorlog, Florence Green, is intussen ook al zes jaar niet meer onder ons. Maar nog altijd hakken mensen elkaar overal ter wereld in de pan. De mens is nu eenmaal hardleers. 

In de regio die Gent - Wevelgem doorkruist is de oorlog nooit ver weg. Regelmatig wordt er langs het parkoers nog resten van de Groote Oorlog gevonden. De taptoe klinkt nog elke avond om acht uur onder de Menenpoort in Ieper. De wedstrijd in de Westhoek gaat zelf ook langs vele monumenten en begraafplaatsen. En sinds 2014 gebruikt de organisatie het beroemde gedicht zelfs als ondertitel. De naam van de wedstrijd luidt nu voluit 'Gent - Wevelgem In Flanders Fields'. 

In Gent - Wevelgem is de oorlog nooit ver weg.

2012 is het jaar waarin er voor het eerst een vrouwenversie van Gent - Wevelgem werd georganiseerd. Winnares? Lizzie Deignan, die we toen nog als Armitstead kenden. De wedstrijd beviel zo goed dat-ie nu voor het zevende achtereenvolgende jaar op het programma staat. En ze is niet zomaar een opwarmertje voor de Ronde van Vlaanderen. Nee, deze koers doet er ook echt toe.

En dat hebben ze bij de VRT ook door. De laatste jaren moesten de fans van het dameswielrennen het doen met een samenvatting, maar nu is er ook de mogelijkheid om de wedstrijd live te volgen. Vanaf 13.30 uur kunnen we live meemaken wie de opvolger van de pijlsnelle Lotta Lepistö wordt.

Zo ging het vorig jaar

Parkoers

Over naar het parkoers van Gent - Wevelgem (hoewel: we zouden misschien beter spreken over Ieper - Wevelgem). In vergelijking met vorig jaar is er één heuvel extra. De wedstrijd is wel drie kilometer korter. Desondanks is 143 kilometer een prima afstand voor de wedstrijd. 

Het startschot van de vrouwenwedstrijd wordt namelijk gegeven op de Grote Markt te Ieper. Van daaruit gaat het via Poperinge  de Franse grens richting de eerste heuvels. 

Na het trio Baneberg, Kemmelberg en Monteberg wordt er koers gezet richting de drie Plugstreets, die voor het eerst van de partij zijn in de vrouwenwedstrijd. Op de onverharde paden die luisteren naar de namen Hill 63, Christmas Truce en The Catacombs zal er ongetijfeld stof opwaaien. Het is daar zeker zaak om vooraan te zitten.

De Plugstreets hebben natuurlijk ook iets met de oorlog te maken. 'Christmas Truce' verwijst bijvoorbeeld naar de Kerstbestanden van 1914, toen de strijdende partijen uit hun loopgraven kwamen en samen kerstliedjes zongen, rookwaar deelden en zelfs een partij voetbal speelden. Op de plaats waar je het het minst zou verwachten was er even sprake van verbroedering. Tot de gezaghebbers een einde maakten aan deze gezelligheid.

De Eerste Wereldoorlog leverde welbeschouwd eigenlijk alleen maar verliezers op, maar bij de legendarische voetbalwedstrijd tussen de Duitsers en de geallieerden was er wel een winnaar. De uitslag? 3-2.

Het blijven toch Duitsers, hè. 

Na nog een passage over de Baneberg, Kemmelberg en de Monteberg is het allemaal vrij simpel. Na de Menenpoort slaat het peloton (of dat wat er nog van over is gebleven) rechtsaf de N8 op. Deze weg wordt gevolgd tot aan de finish in Wevelgem. In die dertig kilometer naar de meet kan er nog veel gebeuren. Het kan weer samenkomen, maar de strijd tussen de koplopers kan er ook worden beslist.

Favorieten

Als u de voorbije vier Women's WorldTour-koersen een beetje heeft opgelet weet u dat we al vier verschillende winnaressen hebben mogen begroeten. Anna van der Breggen won de opener met start in finish in Siena, Amy Pieters won in Drenthe, Katarzyna Niewiadoma zegevierde in de Lombardijse heuvels en Jolien D'Hoore won afgelopen woensdag de eerste van een serie wedstrijden op Belgische bodem. 

De kans is aanwezig dat we in Gent - Wevelgem ook weer een andere naam aan het feest zullen zien. Voor de koers kunnen we een hoop mogelijke winnaars aanduiden. Laten we voor deze wedstrijd  de laatste drie winnaressen wat uitgebreider bespreken. De volledige lijst met alle favorieten vindt u onderaan dit stuk.

Floortje Mackaij won de koers drie jaar geleden. In de helse editie van 2015 wist ze als 19-jarige middels een korte solo als eerste de finish te passeren. En nu is ze alleen maar sterker geworden. Ze heeft de handen dit jaar al in de lucht mogen gooien en ze bewijst keer op keer dat het Vlaamse werk haar goed ligt. Reken maar dat zij (net als haar ploeggenoten) in de gaten wordt gehouden.

Slecht weer? Daar weet Floortje Mackaij wel raad mee. Helaas voor haar wordt er dit keer geen neerslag verwacht.

Lotta Lepistö draagt startnummer één. Maar of ze ook nu weer mee kan doen om de zege is onzeker. In de Ronde van Drenthe viel de Finse en de twee daaropvolgende WorldTour-koersen moest ze afzeggen wegens ziekte. Het ziet er dus voorlopig nog niet heel goed uit, maar dat maakt haar niet bij voorbaat kansloos.

Als het een zware koers is waarin er slag om slinger wordt gedemarreerd zal deze wedstrijd te zwaar voor haar zijn, maar als de wedstrijd wat minder spectaculair is zou ze er in de finale bij kunnen zitten. En het maakt niet uit hoe kapot ze dan zit; sprinten zal ze. De concurrentie is alvast gewaarschuwd.

Overleven in de heuvelzone en toeslaan in de sprint.

En dan tot slot, hoe kan het ook anders, Chantal Blaak. Rijdt zij al even een sterk voorjaar! Vierde in de helse Strade Bianche, tweede in de zware Trofeo Binda... Kortom: van die vloek van de regenboogtrui is voorlopig geen sprake. En Blaak komt nu in de week waarin ze wil gaan oogsten. De grote droom is de Ronde van Vlaanderen, maar een zege in Gent - Wevelgem zal ze ook niet weigeren.

Ze kan rekenen op een sterke ploeg, is behoorlijk snel aan de meet, kan een heuvel over en heeft daarnaast al vaak bewezen dat ze het tactische spelletje ook begrijpt. Kortom: Blaakie heeft alles in huis om deze wedstrijd voor de tweede keer te winnen. 

Favorieten Gent - Wevelgem In Flanders Fields elite vrouwen volgens Wieler Revue

*****

Chantal Blaak

****

Jolien D'Hoore, Marianne Vos

***

Coryn Rivera, Hannah Barnes, Amy Pieters, Gracie Elvin

**

Floortje Mackaij, Ellen van Dijk, Alexis Ryan, Amalie Dideriksen, Lotta Lepistö, Arlenis Sierra Cañadilla, Lisa Brennauer, Kirsten Wild, Sheyla Gutiérrez Ruiz, Christine Majerus

*

Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Eva Buurman, Chloe Hosking, Marta Bastianelli, Janneke Ensing, Soraya Paladin, Eugenia Bujak, Sofia Bertizzolo, Elena Cecchini, Lisa Klein, Alice Barnes, Susanne Andersen, Giorgia Bronzini, Christina Siggaard, Maria Giulia Confalonieri, Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini