Eenkhoorn besluit eerste dag wielerweek Coppi en Bartali als leider

De ploegentijdrit in de Settimana Internazionale di Coppi e Bartali is gewonnen door Team Sky. De Britse ploeg zette op het 13,3 kilometer lange parkoers tussen Gatteo A Mare en Gatteo de snelste tijd neer van alle formaties.

Pascal Eenkhoorn

De Sky-trein, bestaande uit Luke Rowe, Diego Rosa, Leonardo Basso, Jonathan Dibben Christopher Lawless en Pavel Sivakov jakkerden met een gemiddelde snelheid van ruim 54 kilometer per uur over de Italiaanse wegen. CCC Sprandi Polkowice kwam nog het dichtst in de buurt: de Poolse ploeg strandde op tien seconden van de Britse WorldTour-equipe.

De spumante was voor Team Sky na de ploegentijdrit.

LottoNL-Jumbo, met klassementsaanvoerder Pascal Eenkhoorn in de gelederen, had één seconde meer nodig dan de oranje CCC-trein wist zijn directe concurrent voor het klassement, Lawson Craddock, achter zich. Eenkhoorn werd op het erepodium dan ook in een verse leiderstrui gehesen. Deze mag hij morgen, in de heuvelachtige, 128 kilometer lange, rit van Riccione naar Sogliano al Rubicone proberen te verdedigen.  

"We zien wel hoe we die gaan overleven", zegt de winnaar van de jongste Olympia's Tour over die etappe. "Het gaat niet alleen om mij. We hebben ook Neilson Powless en Koen Bouwman die goed staan in het klassement. Genoeg om voor te rijden in ieder geval."

De benjamin van LottoNL-Jumbo was zeer tevreden met het verloop van de ploegentijdrit. "Ik had zelf geen supergevoel, maar kon er wel aan blijven hangen. We gingen echt heel hard”, liet hij na afloop optekenen in het persbericht van LottoNL-Jumbo. "Uiteindelijk kwamen we met z’n vijven over de finish, waarbij we in ongeveer dezelfde tijd als nummer twee en drie eindigden. Het is mooi dat ik daardoor nog wat extra tijd pak in het algemeen klassement.”

De 21-jarige Genemuidenaar had in de korte openingsetappe, die eerder op de dag werd verreden, de Amerikaan Lawson Craddock weten te verslaan in een sprint-à-deux. De twee waren samen met de Roemeen Emil Dima van MsTina-Focus al vroeg op pad gegaan en werden pas na de streep teruggezien door het peloton.

Dima moest op de laatste beklimming de rol lossen, waarna de strijd om de eerste leiderstrui tussen Craddock en Eenkhoorn ging. De renner van EF Education-First Drapac p/b Cannondale had in de sprint geen schijn van kans tegen de jonge Eenkhoorn. Het peloton volgde in de eerste etappe op meer dan een minuut van Craddock en Eenkhoorn.