Niewiadoma veegt nul van de tabellen in Trofeo Alfredo Binda

De Trofeo Alfredo Binda - Comune di Cittiglio is een kolfje naar de hand van Katarzyna Niewiadoma gebleken. De Poolse kopvrouw van Canyon-SRAM soleerde in de laatste acht kilometer naar de zege.

Trofeo Alfredo Binda 2018

Het duurde even voor er in de 131 kilometer lange koers een ontsnapping op touw werd gezet. De koersradio maakte wel melding van een valpartij van de winnares van vorig jaar. Coryn Rivera wist gelukkig zonder al te veel schade weer aan te sluiten in het peloton. Uiteindelijk slaagden Ane Santesteban (Alé Cipollini) en Alena Amialiusik (Canyon-SRAM) er in om het peloton achter zich te laten.

Dit duo kreeg in de voorlaatste ronde gezelschap van Małgorzata Jasińska (Movistar) en Megan Guarnier (Boels-Dolmans). Een elitegezelschap volgde bij het horen van de bel op vijftig seconden. Maar deze voorgift verdween op de nijdige Via Sciareda als sneeuw voor de zon toen Katarzyna Niewiadoma de knuppel in het hoenderhok gooide. 

De Poolse kreeg plaatselijke favoriet Elisa Longo Borghini (Wiggle HIGH5) en Karol-Ann Canuel (Boels-Dolmans) mee, toch zong deze ontsnapping het slechts enkele kilometers uit. Aan de voet van de klim naar Ordino was alles te herdoen. Nog zo'n twaalf vrouwen maakten kans op de zege in de Italiaanse eendagsklassieker.

Op de flanken van de slotklim was het wederom Niewiadoma die op de pedalen ging staan. Niemand was in staat haar te volgen. Ze bereikte de top van de laatste beklimming met een paar seconden voorsprong op haar naaste belager, Lucy Kennedy, die even later weer zou worden ingerekend door de achtervolgende meute.

In de afdaling werd de voorsprong van de 23-jarige Niewiadoma alleen maar groter, waardoor ze in de laatste rechte lijn de tijd kon nemen om de handen de lucht in te steken. Dankzij haar overwinning mocht ze zich op het erepodium ook een nieuw wielertruitje aanmeten. Ze neemt namelijk de leiding in de UCI Women's WorldTour over van Anna van der Breggen.

Achter de juichende Niewiadoma sprintten wereldkampioene Chantal Blaak (Boels-Dolmans) en Europees kampioene Marianne Vos (WaowDeals Pro Cycling) naar plek twee en drie.