Baankoningin Kirsten Wild oppermachtig naar derde wereldtitel

Op de laatste dag van de WK baanwielrennen in Apeldoorn heeft Kirsten Wild haar derde wereldtitel veroverd. De 35-jarige Nederlandse won de puntenkoers op oppermachtige wijze.

Kirsten Wild

Wild liet al in het begin van de koers haar benen spreken. Sprint na sprint sprokkelde ze punten en al snel wist ze zich weer verzekerd van de eerste plaats. De Britse Elinor Barker deed als uittredend wereldkampioen een serieuze poging om een ronde te pakken, maar verder dan een halve baan kwam ze niet.

De voornaamste concurrenten van Wild waren Jennifer Valente (Verenigde Staten), Jasmin Duehring (Canada) en het 18-jarige monstertalent Letizia Paternoster. In voorbereiding op de voorlaatste sprint miste de Italiaanse echter de slag. Doordat Wild met alle andere podiumklanten nog een ronde pakte en tevens de voorlaatste sprint won was ze op tien ronden voor het einde al zeker van het goud. 

Voor Wild is het haar vierde medaille tijdens dit WK. Gisteren greep ze samen met Amy Pieters de zilveren medaille op de koppelkoers. Eerder deze week veroverde de Zwolse al wereldtitels op de onderdelen omnium en scratch. Marianne Vos was in 2008 de laatste Nederlandse die wereldkampioene op de puntenkoers werd. Wild was vorig jaar derde in deze discipline.

Achter Wild, die 49 punten verzamelde, werd Jennifer Valente met 43 punten tweede. De bronzen plak was voor Jasmin Duehring. De Canadese troef pakte 30 punten.