Na lang herstel keert Colombiaans wonderkind van 28 terug in peloton

24 augustus 2017. Het is de finale van de zesde etappe van de Vuelta a España. Op weg naar finishplaats Sagunt zit Carlos Betancur in een elitegezelschap op de pittige Alto del Garbi. Maar dan slaat het noodlot toe voor de Colombiaan.

Carlos Betancur
  • Carlos Betancur Carlos Betancur

Op de top heeft de Movistar-renner aansluiting bij Chris Froome, dan al in de rode leiderstrui, en Alberto Contador. Niet de minsten. Ook in het groepje? Tejay Van Garderen. In de listige afdaling gaat de Amerikaan op wonderbaarlijke wijze onderuit.  De BMC-renner verliest ineens de macht over zijn stuur en klapt tegen het asfalt. Carlos Alberto Betancur Gómez kan hem niet meer ontwijken en gaat ook tegen de vlakte. 

Bananito haalde de eindstreep die dag nog wel, maar de volgende dag tekende hij het startblad niet meer. Een gebroken enkel noopte Betancur tot opgeven, en ook zijn andere verwondingen zagen er niet al te fries uit. Een flinke tegenvaller voor de gewezen winnaar van Parijs-Nice. 

2017 was net zo positief voor hem. Toegegeven, de eerste maanden waren niet heel bijzonder, maar in de Hammer Series stond hij er. In de omloop door de Limburgse heuvels was hij overduidelijk de sterkste. Hierna volgde een meer dan degelijk Tourdebuut voor Betancur, met onder meer een twaalfde plaats in de rit naar de top van de Izoard en een achttiende plaats in het eindklassement.

In de Vuelta leek het wonderkind uit Antioquia misschien wel op weg naar de top tien, maar de valpartij gooide roet in het eten. En het herstel nam wat langer in beslag dan verwacht. Hij stond al op papier voor San Juan en Colombia Oro y Paz, maar in plaats van fietsen was Betancur bezig met fysiotherapie. 

 

Mi recuperación pronto estará a el 100%

Een bericht gedeeld door carlosbetancur (@carlosbetancur) op

Maar nu lijkt Betancur er toch echt klaar voor. Hij is door Eusebio Unzué, de Movistar-ploegbaas die het contract van de Colombiaan afgelopen seizoen openbrak, opgenomen in de selectie voor Strade Bianche. Echt goede herinneringen bewaart Betancur nog niet aan de wedstrijd, daar hij in zijn twee voorgaande deelnames de finish op de Piazza del Campo niet wist te halen.  

Komende zaterdag mag hij in de Italiaanse gravelkoers zijn edele delen afdraaien voor Alejandro Valverde, die de lichtblauwe armada aanvoert. Het moet volgens Spaziociclismo uiteindelijk leiden tot deelname aan de Giro d'Italia.