UCI-praeses David Lappartient pleit voor inkorten Giro en Vuelta

David Lappartient, hoogste baas van de Internationale Wielerunie UCI, heeft zich in zijn eerste half jaar als voorzitter van de wielerbond al stevig uitgelaten over een heel aantal zaken zoals de grootte van wielerploegen en (mechanische) doping.
David Lappartient

In gesprek met het Italiaanse La Stampa heeft de Fransman nu aangegeven dat hij twee van de drie grote ronden het liefst tot zeventien ritten terug zou willen brengen. "Ik denk dat de Tour de France als het grootste wielerevenement ter wereld drie weken moet blijven duren", zo begint hij zijn relaas in de Turijnse krant.

"Voor de Giro en de Vuelta is het interessant om na te denken over een wedstrijd die niet langer duurt dan maximaal zeventien etappes om zodoende nog maar drie in plaats van vier weekenden in beslag te nemen." Lappartient geeft aan dat hij de komende tijd de discussie over dit onderwerp wil voeren zonder een partij te willen forceren. "We zullen de wensen van de organisatoren respecteren", zegt de 44-jarige Bretoen.

Lappartient heeft in het interview verder uitgelaten over de expansiedrift van de WorldTour. "Met 37 WorldTour-koersen op vier continenten zijn we volgens mij te ver gegaan. Globalisering is prima, maar overdrijven moet ook niet. Het wielrennen moet op zijn Europese roots kunnen vertrouwen", besluit de Franse bondsvoorzitter, die voorts aangaf dat hij het gebruik van oortjes en vermogensmeters niet leuk vindt. 

Laatste nieuws