Michael Valgren Andersen soleert verrassend naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Michael Valgren Andersen heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Deense renner van Astana glipte in de slotfase weg uit een elitegroepje. Achter hem finishte Lukasz Wiśniowski als tweede, terwijl Sep Vanmarcke derde werd.

Andersen
  • Afbeelding van Astana Astana
  • Afbeelding van Lukasz Wisniowski Lukasz Wisniowski
  • Afbeelding van Sep Vanmarcke Sep Vanmarcke
  • Afbeelding van Michael Valgren Michael Valgren

Het vormen van een kopgroep kostte geen moeite voor Brian van Goethem - die vorige week de Tour of Oman nog verliet vanwege een luchtweginfectie - Tim Ariesen, Michael Van Staeyen, Kenneth Vanbilsen, Marco Mathis, Edward Planckaert, Michael Svendgaard, Dries De Bondt, Ludwig De Winter en Aleksejs Saramotinsen. Zij vormden een groot deel van de dag de kopgroep. Ze kregen een maximale voorsprong van dik vijf minuten, maar nog voor de finale begon, was de voorsprong van deze vluchters alweer gezakt tot een luttele twee minuten.

Een demarrage van Ronde van Vlaanderen-winnaar Philippe Gilbert op de Leberg, opende het bal bij de groep der favorieten. Coquard was de volgende die een versnelling plaatste. Dat was er eentje met meer effect, want dankzij zijn aanval, werden de vroege vluchters opgeraapt en kon zich een nieuwe kopgroep ontplooien. Boy van Poppel, Tim Wellens, Zdenek Stybar, John Degenkolb, Michael Matthews, Arnaud Démare en Olivier Naesen zaten mee vooraan, maar deze poging slaagde niet en binnen tien kilometer was de groep alweer bijgehaald door het peloton. 

Op de Berendries op veertig kilometer van de streek was het Lotto Soudal-renner Tiesj Benoot die een demarrage waagde. In z'n eentje reed hij een voorsprong van dertig seconden bijeen, om vervolgens door een jagend peloton met BMC op kop weer opgeraapt te worden. Voor de mythische Muur van Geraardsbergen was alles weer bijeen. Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar kozen op de steentjes van de zeer steile Kapelmuur het ruime sop. Een klein favorietengroepje met daarin onder anderen Greg Van Avermaet, Wout Van Aert, Oliver Naesen, Daniel Oss en Matteo Trentin, ging de twee achterna en bij de Bosberg vond een hergroepering plaats.Lang bleef het gesloten, tot op twee kilometer van de finish in Ninove. Daar ontsnapte, na al enkele vergeefde pogingen gedaan te hebben, op verrassende wijze Michael Valgren Andersen. Sep Vanmarcke ging er achteraan, maar tevergeefs. Aan Andersen was niets te doen. Vanmarcke werd in extremis nog ingehaald door Sky-renner Lukasz Wiśniowski, die in de straten van Meerbeke respectievelijk derde en tweede werden.