Herald Sun Tour: Chaves en Crome gaan met de bloemen aan de haal

Bekende meteorologen en kindervrienden bezigden het spreekwoord al: 'Na regen komt zonneschijn'. Het is ook een uitdrukking die gemaakt lijkt voor Esteban Chaves.

Esteban Chaves
  • Esteban Chaves Esteban Chaves

Voor Jhoan Esteban Chaves Rubio, zoals de Colombiaanse klimgeit voluit heet, was 2017 met recht een rampjaar te noemen. Een knieblessure hield hem lange tijd van de fiets. En net voordat Chaves zijn opwachting maakte in de Tour de France overleed zijn goede vriendin en vaste verzorgster Diana Casas Jiménez.

In de Vuelta a España die na de Tour volgde liet hij zien dat hij nog wel wist wat hard fietsen was. In de Spaanse drieweekse was hij enkele keren dicht bij ritwinst. En tot overmaat van ramp brak hij aan het einde van het seizoen zijn schouderblad bij een harde val in de Giro dell'Emilia. 

Maar in de Herald Sun Tour toonde de renner van Mitchelton-SCOTT, die mikt op goede prestaties in de Giro en de Vuelta, dat hij niet bij de pakken neer is gaan zitten. Na een demonstratie in de koninginnenrit van gisteren maakte de immer glimlachende Chaves vandaag het klassementskarwei af. In de 152,1 kilometer lange slotrit werd hij keurig naar de eindzege geloodst. 

"Ik ben heel blij om het seizoen zo te starten", laat de Colombiaan weten op de website van zijn ploeg. "Het was een intense koers, op elke klim was het volle bak, maar het team heeft het ontzettend goed gedaan. Mijn dank gaat uit naar hen." Op de erelijst van de oudste Australische etappekoers staat Chaves in een rijtje met onder meer Chris Froome, Simon Gerrans en Bradley Wiggins.

En voor Mitchelton-SCOTT werd het feest nog groter. Want ook twee van Chaves' ploeggenoten mochten na afloop op het podium verschijnen. Cameron Meyer (tweede) en Damien Howson (die als titelverdediger derde werd) zorgden voor een één-twee-drietje. "Het is ongelooflijk om hier alle podiumplaatsen te bezetten", liet Chaves zich ook ontvallen.

Voor Sam Crome was het eveneens een mooie dag. De renner van Bennelong SwissWellness won namelijk de slotrit met start en finish in Kinglake door WorldTour-renners Cameron Meyer (Mitchelton-SCOTT) en Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) in een sprint af te troeven. 

De 24-jarige Australiër won al eens ritten in de rondes van Nieuw-Zeeland en Japan, maar deze overwinning was de mooiste uit zijn carrière. "Toen ik kleiner was kwam de Herald Sun Tour altijd door mijn woonplaats Bendigo, dus ik ben ontzettend blij om hier, in mijn eerste optreden in deze koers, te winnen." Aan de finishlijn kreeg hij de felicitaties van zijn ouders, die speciaal naar de aankomstplaats waren gekomen om hun zoon in actie te zien.