Historie
Een leuk experiment. Ga eens de straat op en vraag mensen naar een bekende Nederlandse heuvel. Grote kans dat 'Cauberg' het antwoord is. En terecht ook, want op geen enkele andere helling in Nederland is er zo veel wielergeschiedenis geschreven als de Cauberg. Neem bijvoorbeeld het dramatische NK wielrennen van 1954, toen Adri Voorting zijn broer Gerrit flikte op de flanken van deze helling.
Of moeten we beginnen over het WK van 1948, toen de heren Coppi en Bartali een nogal bizar duel uitvochten. De twee reden toen enkel om elkaar te doen verliezen en trokken zich van alle anderen niets aan. God en klein Pierke was een dik kwartier van het Italiaanse duo weggereden en de twee moesten de wedstrijd verlaten. Het leverde hen twee maanden schorsing op van de Italiaanse bond.
Maar de 134 meter hoge puist is ook dé helling van Philippe Gilbert, om maar eens iemand te noemen. Als je met hem naar de voet gaat weet je bijna op voorhand dat de tweede plek het hoogst haalbare is. Ach, en zo kunnen we nog uren, zo niet dagen, doorgaan. Jan Raas? Marianne Vos? Briek Schotte? Michael Boogerd? Allemaal namen die iets met de beroemde bult hebben. De Cauberg is wielrennen in Nederland en wielrennen in Nederland is... U begrijpt het.
En op die gewijde grond wordt er komend weekend opnieuw om wereldboogtruien gestreden. In het veld. Want op de de heuvel wordt sinds 2011 ook elk seizoen een veldrit georganiseerd en vanaf seizoen 2013-2014 is het een wereldbeker. Het mogen organiseren van een WK veldrijden was eigenlijk niet meer dan een kwestie van tijd voor de wielergemeente Valkenburg.
Programma WK Veldrijden
Zaterdag 3 februari 2018
11.00 uur: junioren mannen
13.00 uur: beloften vrouwen
15.00 uur: elite vrouwen
Zondag 4 februari 2018
11.00 uur: beloften mannen
15.00 uur: elite mannen
Parkoers
Er wordt dus gereden op de flanken van de Cauberg. Zoals u intussen weet worden er al enkele jaren wereldbekerveldritten georganiseerd, maar het WK-parkoers is toch weer even anders. Sven Nys, de grootmeester himself, is alvast lovend over de omloop. Die kan parkoersbouwer Adrie van der Poel in zijn zak steken.
Dit wk parcours is het mooiste van de afgelopen 20 jaar. #Valkenburg — Sven Nys (@sven_nys) 27 januari 2018
U snapt het: hoog tijd om de omloop eens nader te inspecteren.
Het is eigenlijk continu klimmen of dalen, waardoor er aan het eind van de cross flink wat hoogtemeters op de teller zullen staan. Er zijn linke afdalingen, maar ook de schuine kanten ontbreken niet. Verder zijn er nog bruggen en loopstroken om het nog maar wat zwaarder te maken.
Ter verhoging van de feestvreugde: ook de modder zal van de partij zijn. Hierdoor zal het glibberen en glijden zijn, wat het WK extra spectaculair maakt. In de materiaalpost zal het aanpoten zijn om alle fietsen schoon te krijgen. De wasmachines zullen achteraf overuren moeten maken. En hiermee lijken alle ingrediënten voor twee mooie crossdagen lijken aanwezig.
Laten we hopen dat de wilde zwijnen, die vorige week nog het terrein onveilig maakten, afwezig zullen zijn.
Deelnemers
Nu we weten van het parkoers en de historie is het tijd om eens een blik te werpen op de deelnemerslijsten. Op wie moet u zoal letten dit weekend? We bespreken de elite mannen en elite vrouwen zetten daarna onze favorieten op een rijtje.
Elite vrouwen
Zeker is dat het bij de vrouwen alle kanten op kan, net als het hele seizoen al het geval is. Er zijn misschien wel tien dames die kunnen winnen. Veel zal afhangen van de vorm van de dag en de eerste ronde.
Regerend wereldkampioene Sanne Cant start als één van de topfavorieten. Maar is het parkoers misschien niet iets te zwaar voor haar? Toch is de titelverdediger absoluut niet te onderschatten. Ze heeft dit seizoen opnieuw stappen gezet en vorige week demonstreerde ze in Hoogerheide nog maar eens dat het met de vorm wel goed zit.
En hoe zit het met de blessure van PFP? Kan zij zaterdag het volle pond geven? Als dat zo is kan de organisatie er maar beter controleren of het bandje met de Franse nationale hymne aanwezig is. Want als Ferrand-Prévôt op dit parkoers de gashendel volledig open kan draaien zullen er maar weinig dames in staat zijn om te volgen.
Wat te denken van de Nederlandse armada? Afwachten. Hoewel de Nederlandse selectie vele toppers herbergt is het nog maar de vraag of er dit weekend gescoord zal worden. Maar bij voorbaat sluiten we dames als Marianne Vos, Maud Kaptheijns, Lucinda Brand en - waarom ook niet - Annemarie Worst, afgelopen jaar beloftenwereldkampioen, zeker niet uit voor een podiumplaats.
Toch zien we de oranjevrouwen meer als outsiders. Maar misschien krijgen ze wel vleugels door de hartstochtelijke aanmoedigingen van het Nederlandse publiek?
Elite mannen
Hoewel iedereen op een WK weer op nul begint kunnen we er niet omheen dat Mathieu van der Poel dit seizoen al 26 overwinningen heeft geboekt en eigenlijk wijst niets erop dat dat zondag niet het geval zal zijn. Soms had hij niet meer dan driehonderd meter nodig om de meute te lossen. Zondag weer?
Niet als het aan Wout van Aert ligt. Goed, dat hij niet de topfavoriet is weet hij zelf ook wel. Maar als de Belg het op z'n heupen krijgt moet hij wel in staat zijn om MvdP te volgen, of, misschien... Hij zal er in ieder geval alles aan doen om voor de derde achtereenvolgende keer raak te schieten op een WK.
Eerlijk is eerlijk, de kansen voor Van der Poel zijn gigantisch. Laten we stellen dat hij van de 100 crossen op dit rondje er toch zeker 90 zou winnen. De Bijbel leert ons dat David Goliath kon verslaan, en de schildpad wist de haas volgens de bekende fabel ook te kloppen. Om maar te zeggen: Van der Poel heeft die overwinning zeker nog niet binnen. Daar moet hij gewoon keihard voor rijden. En een lekke band op het verkeerde moment kan ook fataal zijn. Dat weet hij maar al te goed...
De Cauberg was in de eerste jaren van dat er werd gecrosst het privé-jachtterrein van Lars van der haar. Hij wist er in totaal al vijf keer een cross te winnen, waarvan drie keer bij de elites. Dus Valkenburg is hem behoorlijk goed gezind. Zit er opnieuw een WK-medaille voor hem in? Het zou voor hem een mooie opsteker zijn. Maar daarvoor zal de Nederlander de Belgen zal hij dan zeker in de gaten moeten gaan houden. Of doen we Corné van Kessel dan tekort?
Favorieten volgens Wieler Revue
Junioren mannen
*****
Loris Rouiller
****
Tomas Kopecky, Ryan Kamp
***
Pim Ronhaar, Ben Tulett
**
Mees Hendrikx, Niels Vandeputte, Jarno Bellens
*
Ryan Cortjens, Sean Flynn, Anthony Courriere, Filippo Fontana
Beloften mannen
*****
Tom Pidcock
****
Eli Iserbyt
***
Joris Nieuwenhuis, Sieben Wouters
**
Jens Dekker, Thijs Aerts, Ben Turner, Timon Ruegg, Yannick Peeters
*
Gage Hecht, Yan Gras, Maik van der Heijden, Kelvin Bakx, Joshua Dubau, Lucas Dubau, Jakob Dorigoni, Adam Toupalik
Beloften vrouwen
*****
Evie Richards
****
Ceylin del Carmen Alvarado
***
Laura Verdonschot, Fleur Nagengast
**
Chiara Teocchi, Inge van der Heijden, Emma White
*
Harriet Harnden, Yara Kastelijn, Manon Bakker, Malene Degn
Elite vrouwen
*****
Sanne Cant
****
Pauline Ferrand-Prevôt, Katie Compton
***
Eva Lechner, Katerina Nash, Nikki Brammeier
**
Lucinda Brand, Ellen Noble, Kaitie Keough, Marianne Vos, Maud Kaptheijns
*
Annemarie Worst, Ellen Van Loy, Helen Wyman, Christine Majerus, Alice Maria Arzuffi
Elite mannen
*****
Mathieu van der Poel
****
Wout van Aert
***
Toon Aerts, Laurens Sweeck
**
Lars van der Haar, Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout
*
Tom Meeusen, Quinten Hermans, Tim Merlier, Daan Soete, David van der Poel, Marcel Meisen, Steve Chainel