Lasse Norman Hansen slaat dubbelslag na waaierkoers; De Kort vierde

De wind had een enorme invloed op de de eerste etappe van de Herald Sun Tour. Waaiervorming leverde een kopgroep van negen man die om de zege mochten sprinten. De Deen Lasse Norman Hansen kraaide uiteindelijk victorie. Koen de Kort werd vierde.

Lasse Norman Hansen
  • Koen de Kort Koen de Kort

Na Ed Clandy, die gisteren de proloog won, was er dus opnieuw een winnaar van Olympisch goud aan het feest in de Australische rittenkoers. De Deense coureur van Aqua Blue Sport wist 2012 op de Londense wielerbaan namelijk het omnium te winnen. 

Klassementsleider Clancy was niet present in de groep die in de laatste dertig kilometer van de rest van het pak wegreed. De Brit van JLT Condor liet zich verrassen en kon een tweede dag in de leiderstrui dus vergeten. Op vijftien kilometer voor de meet werd de voorwacht nogmaals uitgedund. Op weg naar Warrnambool mochten uiteindelijk negen man strijden om de zege.

Naast Lasse Norman Hansen waren dit Steele Von Hoff, Cameron Bayly (beiden Bennelong SwissWellness Cycling Team), Cameron Meyer, Damien Howson (beiden Mitchelton-SCOTT), Thomas Stewart (JLT Condor), Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) en de Nederlandse renners Koen De Kort (Trek-Segafredo) en Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij).

In de laatste kilometer speelde Damien Howson alles of niets. De titelverdediger ging vol aan en had lang uitzicht op de zege, maar het werd uiteindelijk niets. Het was namelijk de Deen die in de oplopende laatste rechte lijn perfect timede en naar de zege reed. Hij kreeg twee Aussies mee op het podium; Steele Von Hoff en Cameron Meyer. Koen de Kort werd de eerste Nederlander op plek vier. Meijers werd zesde in de daguitslag.

Hansen (@AquaBlueSport) wins! @JaycoAust #SunTour pic.twitter.com/KEnqkMLfsI — Jayco HeraldSun Tour (@HeraldSunTour) 1 februari 2018

Lasse Norman Hansen kreeg op het podium tevens de leiderstrui omgehangen. Morgen wacht hem een rit van goed tweehonderd kilometer van Warrnambool naar Ballarat, waar al heel wat jaren wordt gestreden om de Australische kampioenstitels. In de tweede etappe ligt waaiervorming wederom op de loer. In de finale wacht nog de bekende beklimming van Mount Buninyong, waarna het in dalende lijn richting de finish gaat.