Ganna grijpt de macht in San Juan; dagzege Mullen

Ryan Mullen heeft de individuele tijdrit van de Ronde van San Juan op zijn naam geschreven. Filippo Ganna is dankzij een tweede plaats in de daguitslag de nieuwe leider in het klassement.

Filippo Ganna
  • Filippo Ganna Filippo Ganna
  • Ryan Mullen Ryan Mullen

De ringweg rond San Juan vormde het decor van de individuele tijdrit van de ronde van San Juan. Het bleek het terrein waarop de Ier Ryan Mullen wist te excelleren. Hij snelde in zijn Ierse kampioenstrui naar een tijd van 17'43", wat een gemiddelde snelheid van 48,7 kilometer per uur en een eerste seizoenszege betekende. Mullen was echter niet gestart als klassementspretendent, dus voor de leiderstrui kwam de coureur van Trek-Segafredo niet in aanmerking.

Román Villalobos, die gisteren zegevierde in die etappe naar Peri Lago Punta Negra, was niet opgewassen tegen Filippo Ganna . De man van UAE Team Emirates stond voor aanvang van de tijdrit al op slechts tien seconden van de Costa Ricaan van México Canel's Specialized en sloeg op het biljartvlakke parkoers zijn slag.

Ganna reed tot aan het eerste tussenpunt ook sneller in de rondte dan Mullen, maar in het tweede deel verspeelde de Italiaan zijn voorsprong. Zijn tweede plek leverde hem wel een gang naar het podium op. Hij mocht er het wit-blauwe leiderstricot ophalen.

Ook Rafal Majka, een van de topfavorieten voor het klassement, deed goede zaken. De Pool was achter Mullen en Ganna de nummer drie in de daguitslag en staat slechts op vijf seconden in de rangschikking. Good old Óscar Sevilla werd vijfde en bezet de derde plaats in het tussenklassement.

Ganna start morgen in laatste rit voor de rustdag in de leiderstrui. In de 182,8 kilometer tussen San José Jachal  Villa San Agustín moet er halverwege stevig worden geklommen. De laatste tachtig kilometer gaan echter bergafwaarts, waardoor een massasprint in de lijn der verwachting ligt.