Ex-wereldkampioene De Jong maakt rentree in het veld

Thalita de Jong zal op Nieuwjaarsdag haar rentree maken in de cross. Na een jaar vol blessureleed zal de wereldkampioene van 2016 haar opwachting maken in de GP Sven Nys te Baal.

Thalita de Jong

De laatste cross die Thalita de Jong reed was de wereldbeker in Hoogerheide op 22 januari, een week voor de WK in Bieles. In het Brabantse land viel ze hard op haar knie en dat maakte dat ze haar regenboogtrui niet kon verdedigen. Koersen op de weg voor Lares - Waowdeals deed ze daarna wel, maar de tegenslagen bleven zich door het jaar heen opstapelen. Voor De Jong was 2017 dan ook een jaar om snel te vergeten.

Maar nu acht de 24-jarige De Jong zich fit genoeg om weer mee te doen in een veldrit. In de kleuren van haar nieuwe werkgever Experza-Footlogix wil De Jong kijken waar ze staat. Twee weken later wil ze deelnemen aan het Nederlands kampioenschap in het Friese Surhuisterveen. Daarnaast rijdt de Brabantse waarschijnlijk nog in Leuven (7 januari), Otegem (15 januari), Zonnebeke (20 januari) en het Luxemburgse Leudelange (21). Wel geeft De Jong aan dat ze het wedstrijd per wedstrijd bekijkt.

Bij de ploegpresentatie had De Jong nog aangegeven dat de traditionele nieuwjaarscross in Baal vermoedelijk nog te vroeg kwam. "Thalita was voorzichtig in haar uitspraken omdat ze nog een scan moest ondergaan vorige week", zegt teammanager Christel Herremans daar nu over tegen Belga. "De resultaten daarvan zijn goed, ze traint ook goed en ze zal zeker en vast van de partij zijn in Baal. Dat is voor ons goed nieuws, als je met je nieuwe ploeg al meteen kan uitpakken met de kopman op de eerste dag van het nieuwe jaar."

Thalita de Jong veroverde in haar carrière reeds de Nederlandse en Europese kampioenstrui. Ook staat een etappezege in de Giro Rosa al op haar palmares. Maar grootste triomf behaalde ze op 30 januari van het jaar 2016. Toen werd ze in het Belgische Zolder na een fabuleuze remonte gekroond tot wereldkampioene veldrijden.