Tony Martin haalt uit: 'Onze geloofwaardigheid staat op het spel'

In reactie op de positieve test van Chris Froome in de Vuelta a España en de afwikkeling daarvan heeft Tony Martin hard uitgehaald naar de betrokken partijen. "Ik ben woedend", schrijft de Duitse coureur in een open brief op Facebook.

Tony Martin
  • Chris Froome Chris Froome
  • Tony Martin Tony Martin

Volgens de viervoudig wereldkampioen tijdrijden wordt er met meerdere maten gemeten. "Andere atleten worden na een positieve test onmiddelijk geschorst. Hij en zijn team krijgen van de UCI tijd om tekst en uitleg te geven. Ik heb geen weet van een dergelijk geval in het recente verleden. Dit is een schandaal en hij had zeker niet aan het WK mogen deelnemen. Onze geloofwaardigheid staat op het spel!" 

"Bij mij en het wielerpubliek heerst de indruk dat er achter de schermen in het geheim afspraken worden gemaakt; dat er naar manieren wordt gezocht om onder deze zaak uit te komen." Martin vraagt zich vervolgens hardop af: "Hebben Froome en Team Sky een status aparte?"

"Dit is een klap voor de zware antidopingstrijd, die renners als ik en Marcel Kittel voeren", vindt de renner van Katusha Alpecin. "We hebben een consequente en transparante aanpak nodig van de UCI. Wat hier echter gebeurt, is inconsequent, ondoorzichtig, onprofessioneel en oneerlijk."

Bij de uitspraken van Martin moet worden aangemerkt dat de UCI wel degelijk volgens de regels heeft gehandeld. De UCI is niet verplicht om Froome voorlopig te schorsen en hij mag dus blijven koersen. Daarnaast hoefde de zaak niet publiekelijk bekend te worden gemaakt.