MPCC laakt 'onverantwoorde houding' WADA omtrent cortisonen en tramadol

De beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport vergaderde in Parijs.

MPCC laakt 'onverantwoorde houding' WADA omtrent cortisonen en tramadol

Het wereldantidopingagentschap WADA ziet niets in een verbod op het gebruik van cortisonen. Dit blijkt uit het antwoord dat de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport (MPCC) ontving op de open brief die de MPCC een paar weken terug stuurde. De organisatie noemt de houding van het WADA onverantwoord.

Een dag voordat het Tourparkoers bekend werd gemaakt kwamen de leden van de in 2007 opgerichte beweging bij elkaar voor een vergadering. Daarin werd de reactie van het WADA op de eerder gestuurde open brief van de MPCC besproken. Het WADA gaf aan nog geen reden te zien om cortisonen- en tramadolgebruik te verbieden.

De leden van de organisatie bestaande uit 45 wielerploegen reageerden verbolgen op de uitspraken van het wereldantidopingagentschap. De MPCC noemt de houding van het WADA onverantwoord. "De literatuur en alle experts die wij hebben geraadpleegd, bevestigen dat cortisonen wel prestatiebevorderend zijn", klinkt het.  

En beide partijen zijn het ook nog niet eens over Tramadol. Het WADA erkent dat het twee jaar geleden heeft vergaderd om de pijnstiller op de verboden lijst te zetten, maar besloot dit uiteindelijk niet te doen om 'praktische redenen'. De MPCC noemt het antwoord van de antidopingorganisatie een belediging voor de sporters, artsen en alle leden die bij de organisatie zijn aangesloten.

De MPCC wordt gesteund door David Lappartient, de nieuwe UCI-voorzitter. Hij verklaarde afgelopen week dat ook hij renners het liefst (tijdelijk) uit koers ziet verdwijnen bij het gebruik van cortisonen. 

Foto: Sport-phot.com / Nicolas Götz