Matteo Trentin wint tweede Parijs - Tours

Succes voor Quick-Step Floors in de Franse herfstklassieker.

Matteo Trentin wint tweede Parijs - Tours
  • Afbeelding van Matteo Trentin Matteo Trentin

De 111e editie van Parijs - Tours is een kolfje naar de hand van Matteo Trentin gebleken. Na 234,5 kilometers koers won de Italiaan van Quick-Step Floors de sprint van een groep met drie op de Avenue de Grammont te Tours. Na puik voorbereidend werk van Niki Terpstra was Trentin te sterk voor Søren Kragh Andersen (Team Sunweb).

Ontsnappingsspecialist Brian van Goethem ging al vroeg na de start in Brou op de pedalen staan. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij schopte het ook in deze koers tot de ontsnapping van de dag, die ruim vijf minuten aan voorsprong verzamelde. Romain Combaud, Lawrence Naesen, Stéphane Poulhiès en Michael Goolaerts hielden hem daarin trouwens gezelschap. 

Op goed twintig kilometer van het einde kwam de titelverdediger ten val. Fernando Gaviria, vorig jaar op spectaculaire wijze winnaar van de najaarsklassieker, maakte kennis met het asfalt en was op achtervolgen aangewezen. De Colombiaan kwam nog wel terug in het peloton, maar voor de overwinning kwam hij niet meer in aanmerking.

Dat lag ook aan zijn ploeggenoten, want op de Côte de Beau Soleil trok Matteo Trentin het peloton uit elkaar. Na de Côte de Beau Soleil, de laatste helling voor de finish, zat er nog maar één renner in zijn wiel. Søren Kragh Andersen kon de Italiaan, die deze koers in 2015 ook al won, bijbenen en even later kwam ook Niki Terpstra aansluiten. Het zorgde voor een numeriek overwicht van de ploeg van Patrick Lefevere. In de achtergrond lieten André Greipel en Oliver Naesen zich onder meer nog opmerken, maar zij kwamen te laat.

Niki Terpstra offerde zich volledig op voor Trentin, waarna hij het karwei alleen nog maar even hoefde te klaren. In die missie slaagde Trentin glansrijk. Hij bekroonde het werk van zijn ploegmaats door voor de tweede keer in zijn carrière Parijs - Tours te winnen. Een fraaier afscheidscadeau had Trentin, volgend jaar in dienst van Orica - Scott, niet kunnen geven.

Foto: Cor Vos