Voorbeschouwing: wegrit elite mannen | 267,5 km

Wieler Revue vertelt u alles over hét koningsnummer van de WK in Bergen.

Voorbeschouwing: wegrit elite mannen | 267,5 km

Na een week vol mooie koersen, prachtige natuur en fanatieke supporters staat in Bergen eindelijk het koningsnummer van de WK wielrennen op het programma. In de wegrit voor de elitemannen wordt bepaald wie de felbegeerde regenboogtrui een jaar om zijn schouders mag hangen. Rijdt Peter Sagan naar zijn derde wereldtitel op rij? Of zijn er kapers op de kust? Wieler Revue vertelt u alles over de profkoers voor de mannen.

Historie

Al sinds 1927 strijden de beste coureurs ter wereld om de prijzen op het WK wielrennen. In het eerste jaar deed de Nürburgring dienst als racelocatie en het podium was volledig Italiaans gekleurd. Alfredo Binda fietste naar de zege, voor provinciegenoten Constante Girardengo en Domenico Piemontesi.

Al snel bleken de Belgen overheersend op de wereldkampioenschappen. Georges Ronsse, Karel Kaers en Jean Aerts zegevierden in de vooroorlogse WK's. Later deden Briek Schotte en Rik I en II (Van Steenbergen en Van Looy) hetzelfde. 

Met de wereldkampioenschappen in Montréal, Canada, werd voor het eerst uitgeweken naar een ander continent. Eddy Merckx toonde hier zijn klasse door Raymond Poulidor in een sprint-à-deux te kloppen. Ook de Nederlanders lieten in de jaren '70 zien dat ze horen tot de besten ter wereld, daar achtereenvolgens Hennie Kuiper (1975), Gerrie Knetemann (1978), Jan Raas (1979) en Joop Zoetemelk (''38 jaar en hij heeft hem'', 1985) zich de sterkste toonden. 

De laatste jaren wil de UCI de mondialisering van het wielrennen doorvoeren. Steeds vaker vinden WK's ver weg plaats. Utsonomiya (Japan) in 1990, het Colombiaanse Duitama in '95, Geelong in 2009 en vorig jaar Doha, Qatar. Ook met het feit dat Philippe Gilbert van de laatste acht jaar de enige wereldkampioen uit een traditioneel wielerland is, zal de UCI blij zijn. 

Laatste tien winnaars

2007 (Stuttgart): Paolo Bettini

2008 (Varese): Alessandro Ballan

2009 (Mendrisio): Cadel Evans

2010 (Geelong): Thor Hushovd

2011 (Kopenhagen): Mark Cavendish

2012 (Valkenburg): Philippe Gilbert

2013 (Florence): Rui Costa

2014 (Ponferrada): Michal Kwiatkowski

2015 (Richmond): Peter Sagan

2016 (Doha): Peter Sagan

Parkoers

Gestart wordt in het dorpje Rong, op een ongerept schiereiland net buiten Bergen. Vanuit daar rijden de renners in veertig kilometer naar Bergen, alwaar twaalf rondjes op het slotcircuit gereden moeten worden om op die manier de 267,5 kilometer te vervolledigen. 

Het rondje dat de organisatie rondom Bergen heeft uitgezet, is een echt draai-en-keer-circuit. Daarbij worden regelmatig stijgende kasseienstraatjes opgezocht. De lastigste klim van de koers is de zogenoemde Salmon Hill. Met anderhalve kilometer aan gemiddeld 6,5% is het natuurlijk geen bergpas, maar met wat goede wil is het zeker mogelijk dat de klasbakken hier het peloton op een hoop rijden. Verder gaat het rondom Bergen continu op en af. Van een selectief parkoers mag dus wel gesproken worden. 

Dit is de kaart van het slotcircuit: 

En dit het bijhorende hoogteprofiel:

Favorieten

Op een WK is er altijd een grote groep renners met kans op de wereldtitel. Maar gezien zijn suprematie én het parkoers, dat op maat gemaakt is voor de Slowaak, is Peter Sagan veruit de topfavoriet voor dit wereldkampioenschap. In de Canadese koersen toonde hij al dat hij in uitstekende vorm verkeert. Mocht Sagan naar de overwinning rijden, dan is hij de eerste renner ooit die driemaal op rij wereldkampioen op de weg wordt. 

Peter Sagan kan zomaar zijn abonnement op de regenboogtrui met één jaar verlengen.

Maar uiteraard zijn er kapers op de kust. Greg Van Avermaet bijvoorbeeld. De Olympisch kampioen heeft zijn zinnen gezet op dit wereldkampioenschap en gezien zijn kwaliteiten op dergelijke parkoersen, mogen de kansen van de Vlaming groot geacht worden. In onze Wieler Revue WK-special sprak Van Avermaet al zijn ambities uit: ''Als ik een goede dag heb, ben ik beter dan iedereen.''

Ook Michal Kwiatkowski mag niet vergeten worden in dit favorietenkatern. De winnaar van Milaan-San Remo kan goed over heuvels, houdt van lange afstanden als deze en ook van Noorse kasseien is hij niet vies. 

Michael Matthews won deze zomer al twee ritten in de Tour de France. Bij zijn ploeg Sunweb gaat alles zo goed als perfect dit jaar en WK-winst zou het zoveelste feestje voor de Duitse ploeg betekenen. Dat het met zijn vormpeil goed zit, blijkt wel uit de resultaten van de afgelopen twee maanden. Geen enkele keer buiten de top tien gefinisht en ploegwinst in de ploegentijdrit vorige week, dat is een puike prestatie van Bling.

Een andere man in vorm is Matteo Trentin. Vorige week schreef hij de Primus Classic op zijn naam en in de weken daarvoor toonde hij middels vier ritzeges in de Vuelta dat hij in de vorm van zijn leven verkeert. Dat hij over een heuvelparkoers als dat in Bergen goed uit de voeten kan, mag duidelijk zijn. 

Vanuit het Nederlandse kamp moeten we vooral hopen op Tom Dumoulin. Met het zelfvertrouwen dat hij opdeed door de geweldige overwinningen in de ploegentijdrit en individuele tijdrit is de Girowinnaar een gevaarlijke klant. Ook klassiekerrenners Lars Boom en Niki Terpstra hebben hun zinnen op de regenboogtrui gezet. 

Verdere favorieten voor de wegrit zijn Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe, Tim Wellens, thuisrijders Edvald Boasson-Hagen en Alexander Kristoff en Gianni Moscon. En wat zeggen de sterren?

***** Peter Sagan

**** Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet

*** Gianni Moscon, Michael Matthews

** Philippe Gilbert, Edvald Boasson-Hagen, Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria

* Tom Dumoulin, Tim Wellens, Rui Costa, Michael Albasini, Marcus Burghardt, Ben Swift, Niki Terpstra, Lars Boom, Oliver Naesen

Foto's: Cor Vos, organisatie Bergen,