Wie wordt de opvolger van Amalie Dideriksen? Die vraag wordt beantwoord tijdens de wegrit voor elite vrouwen op de wereldkampioenschappen wielrennen in Bergen. Zaterdag 23 september is het eindelijk zover. Na een lang en mooi wielerjaar is het WK de laatste grote afspraak van het seizoen. Wie zijn de grootste kanshebbers op eremetaal in de wegwedstrijd voor elite vrouwen? Wieler Revue pakt uit met een uitgebreide vooruitblik.
Historie
In 1958 worden de WK wielrennen verreden in Reims. En voor het eerst staat er ook een wedstrijd voor vrouwen op het programma. Zeker in die tijd vindt niet iedereen wielrennen een sport voor vrouwen. De argumenten? In ieder geval iets met huishoudens, keukens en dat soort dingen. Toch is de wegrit voor vrouwen een blijvertje. In de beginjaren is Yvonne Reynders (fraaie quote: "Voor een tafelkleed drogeer je je toch niet") oppermachtig met vier wereldtitels.
Veel rensters komen en gaan. In de jaren tachtig breekt het tijdperk Jeannie Longo aan. Zij zou de wegrit in totaal vijf keer winnen. Een record! Haar grote opponent, Leontien van Moorsel, mocht twee jaar in de regenboogtrui rondrijden. En van Van Moorsel is het een kleine stap naar Marianne Vos. Van 2006 tot en met 2013 stond ze elk jaar op het podium. Vijf keer op rij was er de ondankbare tweede plaats, maar de Brabantse veelvraat mag ook drie jaar genieten van het iconische regenboogtricot.
Laatste tien winnaars
2007: Marta Bastianelli
2008: Nicole Cooke
2009: Tatiana Guderzo
2010: Giorgia Bronzini
2011: Giorgia Bronzini
2012: Marianne Vos
2013: Marianne Vos
2014: Pauline Ferrand - Prevot
2015: Elizabeth Armitstead
2016: Amalie Dideriksen
Parkoers
Acht rondes van 19,1 kilometer maakt een totaal van 152,8 kilometer. Acht keer Salmon Hill, de scherprechter op het parkoers. Is het een moeilijke klim? Anderhalve kilometer aan een een gemiddelde van 6,4 procent is immers niet bijzonder steil. Toch zal de helling wel bijdragen aan de zogenoemde natuurlijke selectie. Het vele draaien en keren zal ook een rol spelen.
Het hoogteprofiel van de plaatselijk omloop ziet er als volgt uit.
Het eerste deel, met de beklimming van de zalmheuvel, is het lastigst. Daarna volgt een afdaling richting de binnenstad van Bergen. Middels een ommetje komen de rensters uit bij de 250 meter lange finishstraat.
Favorieten
In totaal verschijnen 153 rensters aan de start van de wegwedstrijd. Er zijn een hoop favorieten aan te duiden voor deze koers. Om goed beslagen ten ijs te komen (en omdat een WK altijd een goed moment is om de balans op te maken) kan een uitgebreide bespreking van deze rensters geen kwaad. Per land kijken we naar de voornaamste kanshebbers en outsiders.
Nederland
Laten we beginnen met het Nederlandse kamp. In het team zien we alleen maar wereldtoppers. Het is cliché, maar dit is de te kloppen ploeg. Anna van der Breggen is, gezien haar reputatie op het gebied van dit type koersen dit jaar, misschien de grootste favoriet. De Olympisch wegkampioene van 2016 heeft met winst in de Ardense Tripel (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik - Bastenaken - Luik) en de Giro Rosa weinig te klagen. Toch zou Van der Breggen graag een hiaat in haar palmares opvullen. Op de wereldkampioenschappen behaalde ze alleen nog maar zilveren en bronzen medailles. De afgelopen week werd ze met Boels - Dolmans tweede in de ploegentijdrit en was er een tweede plaats in de individuele tijdrit. Topprestaties natuurlijk, maar Van der Breggen wil winnnen. Gaat het nu lukken? Ze heeft op dit parkoers in ieder geval een goede kans.
Komen we automatisch uit bij Annemiek van Vleuten. Ze is bezig aan haar beste seizoen ooit waarin ze de topprestaties aaneen rijgt. De beste klimster ter wereld is ze gezien haar prestaties in onder meer de Giro Rosa en La Course al en afgelopen dinsdag werd ze ook nog eens de beste tijdrijdster. Komt daar nog een regenboogtrui bij? Alle kans. De afstand moet voor haar geen probleem zijn. En als ze drie meter heeft op de rest van het veld zal het lastig worden om haar nog terug te pakken.
Nog meer kanshebbers met Neerlands bloed in de aad'ren? We zouden haar in al het geweld vergeten, maar Marianne Vos hoort ook absoluut thuis op het lijstje der favorieten. Vos is weer helemaal terug van weggeweest met de Europese titel, de eindoverwinning in de Ronde van Noorwegen en zeges in een heleboel andere koersen. Een wereldtitel zou een bekroning zijn van haar bewonderenswaardige comeback.
Wie u verder nog uit het Nederlandse kamp in de gaten moeten houden? De vraag is eerder: wie niet? In principe maakte elke Nederlandse renster kans op dit parkoers. Sluit Ellen van Dijk (EK tijdrijden, nummer vier op UCI World Ranking), Lucinda Brand (winnares Omloop het Nieuwsblad en rit Giro Rosa), Amy Pieters (altijd gevaarlijk in een sprint), Chantal Blaak (Nederlands kampioen en derde in de Ronde van Vlaanderen) en Janneke Ensing (een van de revelaties van dit seizoen) zeker niet bij voorbaat uit.
Italië
Elisa Longo Borghini is de logische kopvrouw van de Italiaanse selectie. Het probleem voor haar? Ze zit er eigenlijk altijd wel bij, maar ze is geen echte afmaker. Giorgia Bronzini is dat wel. De tweevoudig wereldkampioene lijkt echt haar beste jaren nu wel gehad te hebben. Toch mogen we haar, mocht ze er in de finale nog bij zitten, zeker niet onderschatten. Snel is Bronzini namelijk nog altijd. Elena Cecchini valt in de grote groep outsiders.
Polen
Katarzyna Niewiadoma is de grote troef voor Polen. De nummer drie van de Women's WorldTour heeft net als Elisa Longo Borghini wel het probleem dat ze van al haar concurrenten. Kasia is nu eenmaal niet een goede sprinter. Wat ze wel goed kan? Heel hard omhoog rijden. In de laatste ronde heeft ze zeker kans om de rest te lossen. De vraag is dan: kan ze haar inspanning vervolgens volhouden tot de finish? In de Aviva Women's Tour of Britain bewees ze dit jaar dat ze prima in haar eentje stand kan houden tegen een peloton als dit moet. Eugenia Bujak zal vertrekken als schaduwkopvrouw. In een klein groepje kan ze verrassend uit de hoek komen. Dark horse?
Amerika
Een van de sterren van dit jaar is Coryn Rivera. De pocket rocket voert logischerwijs de Amerikaanse selectie aan. In haar veertien jaar op de fiets werd ze al 71 keer nationaal kampioene. Dit jaar is de winst in de Ronde van Vlaanderen het hoogtepunt voor de loeisnelle Rivera. Daarnaast waren er zeges in de Trofeo Alfredo Binda en RideLondon, serieuze WorldTour-koersen. Afgelopen zondag werd ze ook nog eens wereldkampioen ploegentijdrit met Team Sunweb. Salmon Hill moet normaliter te overleven zijn en op pure snelheid zijn er weinig rensters die haar kunnen kloppen.
Lukt dat niet? Dan heeft Amerika ook nog Megan Guarnier achter de hand. Klimmen doet Guarnier graag en daarnaast heeft ze de inhoud om tot in de finale mee te blijven doen. Sprinten? Zo snel als Rivera is ze niet, maar traag is de winnares van de eerste Women's WorldTour allerminst. Gevaarlijke outsider!
Australië
Er was Down Under genoeg te doen over de selectie voor deze wegrit. Aanvankelijk zouden ze maar met vijf dames aan het vertrek verschijnen. Waarom ze niet het maximale aantal van zeven rensters wilden opstellen? Volgens keuzeheer Simon Jones was dat om de kansen te optimaliseren. Bij Chloe Hosking en Rachel Neylan schoot deze beslissing echter in het verkeerde keelgat. Een protest volgde. De beslissing werd herroepen en Hoksing en Neylan staan gewoon aan het vertrek in Bergen. Als de 152,8 kilometer lange koers op een massasprint uitdraait is Hosking zeker iemand om in de gaten te houden.
Maar of het een massasprint wordt? Het heeft er alle schijn van dat het eerder een select gezelschap zal zijn dat om de overwinning mag strijden. En dan moeten we misschien eerder denken aan Gracie Elvin. De nummer twee van de Ronde van Vlaanderen gedijt goed in slecht weer (en laten we wel wezen: in de meest regenachtige stad van Europa is slecht weer een reële mogelijkheid) en heeft daarnaast een aardige aankomst in de benen.
Denemarken
Amalie Dideriksen. Dat ze een toptalent was wisten alle insiders wel. Maar dat ze vorig jaar, op twintigjarige leeftijd, al de wereldtitel kon pakken? Nee, daar hadden weinig mensen rekening mee gehouden. Toch deed ze het in het hete Qatar. Een jaar in de regenboogtrui bracht haar onder meer de overwinning in de Ronde van Drenthe, maar de druk van de regenboogtrui heeft haar ook wel parten gespeeld. De grote vraag: is verlenging mogelijk? Ja. Is dat waarschijnlijk? Niet direct. Maar afschrijven? Nee. Dideriksen zal haar titel verdedigen met alles wat ze heeft.
Mikt Denemarken alleen op Dideriksen? Nee, want Cecilie Uttrup Ludwig krijgt ook het vertrouwen van de Deense bondscoach. Onlangs werd ze nog tweede in de Ronde van Toscane en eerder dit seizoen was ze al winnares van het Deens kampioenschap tijdrijden en de Setmana Ciclista Valenciana. De 22-jarige renster van Cervélo - Bigla is met recht één van de revelaties van dit seizoen. We zijn alvast heel benieuwd hoe ze het in deze wegrit gaat doen. Winnen? Niet heel waarschijnlijk. Maar ja, vorig jaar stond Dideriksen ook niet hoog bij de bookmakers.
Groot-Brittannië
Hoe is het met Elizabeth Deignan? Haar blinde darm werd een paar weken geleden operatief verwijderd. Van een ideale voorbereiding kunnen we dus niet spreken. Deignan zal wel aan de start verschijnen, maar de verwachtingen zijn niet hooggespannen. Vlak voor de operatie won de renster van Boels - Dolmans trouwens de Grote Prijs van Plouay. Als ze de problemen niet had gehad, was de wereldkampioene van Richmond zeker één van de namen geweest. Als, als.
Hannah Barnes heeft dit seizoen fantastische stappen gemaakt en haar overwinningen hebben haar tot een topper gemaakt, maar op dit parkoers is ze toch niet meer dan een outsider. Maar als ze in stelling kan worden gebracht door haar ploeggenoten zal ze op haar snelle eindschot kunnen rekenen.
Luxemburg
Luxemburg heeft ook een gevaarlijke outsider in haar gelederen. Christine Majerus is de grootste wielrenster uit het land sinds Elsy Jacobs, de eerste wereldkampioene op de weg. Majerus heeft zeker niet de legendarische status van Jacobs, maar ze kan wel met een fiets uit de voeten. Het is dan ook niet vreemd dat Boels - Dolmans al vele jaren van haar diensten profiteert. Heeft ze daar zelf ook wat aan? Jazeker, dit jaar won ze onder meer de driedaagse Luxemburgse wielerkoers ter ere van Elsy Jacobs. Daarnaast verzamelde ze een heel aantal ereplaatsen. Een gevaarlijke klant?
België
Het afhaken van Lotte Kopecky (hamstringblessure) is een aderlating voor de Belgische equipe. Gelukkig is kopvrouw Jolien D'Hoore er nog. D'Hoore behoeft weinig introductie. Ze is momenteel misschien wel de snelste sprinter ter wereld, maar voor de renster die volgend jaar naar Orica - Scott gaat geldt dat het parkoers misschien wel net te zwaar is voor haar. Zeker als er een paar ploegen er een zware koers van gaan maken de zegekoningin van Women's WorldTour. Toch kan ze een heuveltje wel aan. Een ding is zeker: je kunt Jolien D'Hoore maar beter kwijt zijn, want in de spurt ben je doorgaans de pineut.
Duitsland
In Die Frauschaft zien we louter outsiders. Dat Lisa Brennauer een houtje kan fietsen is bekend. Op een goede dag moet ze in staat worden geacht om dit parkoers aan te kunnen. Aan het einde van een koers is ze meestal bij de snelsten. Duits wegkampioene Lisa Klein is zonder twijfel een topper in wording, maar zal dit jaar waarschijnlijk nog tekort komen. Kan Trixi Worrack in haar twintigste WK op rij misschien nog eens stunten? Ze krijgt in ieder geval het vertrouwen van de bondscoach.
Frankrijk
De snelle Roxane Fournier komt niet voor in de plannen van de Franse bond. Op wie ze dan mikken? Pauline Ferrand-Prevot natuurlijk! Een maand geleden straalde ze in de Grote Prijs van Plouay veel kracht uit. De wereldkampioen van Ponferrada is kortom weer terug aan de top na een mindere periode. En hoe kan je een geslaagde terugkeer beter bekronen dan met een wereldtitel? In een harde koers kan zij zomaar profiteren van het werk van anderen.
Canada
Leah Kirchmann zal voor Canada de vooruitgeschoven vrouw zijn. Snel? Check. Kan ze op dit parkoers haar sprint uitspelen? Het zou kunnen. Het feit dat ze kan rekenen op de steun van meesterknecht Karol-Ann Canuel is zeker geen nadeel.
Spanje
Sheyla Gutiérrez is de Spaanse troef. Vorig jaar was in Doha de achtste plek weggelegd voor Gutiérrez. Kan de beste renster van het Iberisch schiereiland haar prestatie verbeteren? Lastig te zeggen. Ze won weliswaar op indrukwekkende wijze een rit in de Giro Rosa en Le Samyn, maar dat zijn niet genoeg adelbrieven. Eentje voor in de goed gevulde lijst met outsiders.
Tot slot van dit tamelijk uitgebreide overzicht gaan we naar het hoge Noorden. Finland om precies te zijn.
Finland
Wat Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de WorldTour-wegkoers van Vårgårda, de zesde etappe van de Giro Rosa en de Finse kampioenschappen gemeen hebben? Ze werden allemaal gewonnen door Lotta Lepistö. De Finse wereldtopper dicht zichzelf goede kansen toe. Vorig jaar werd ze in Doha al derde en dit seizoen heeft Lepistö laten zien dat ze alleen nog maar beter wordt. Laten we hopen dat de organisatie het Finse volkslied weet te vinden. Met Lepistö is veel mogelijk.
Hieronder de favorietenlijst. De volledige deelnemerslijst vindt u hier.
*****
Anna van der Breggen
****
Coryn Rivera, Annemiek van Vleuten
***
Lotta Lepistö, Marianne Vos, Pauline Ferrand-Prevot
**
Jolien D'Hoore, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longo Borghini, Sheyla Gutiérrez, Leah Kirchmann, Gracie Elvin, Megan Guarnier, Ellen van Dijk
*
Lucinda Brand, Amy Pieters, Chantal Blaak, Janneke Ensing, Amalie Dideriksen, Cecilie Uttrup Ludwig, Hannah Barnes, Elizabeth Deignan, Lisa Brennauer, Lisa Klein, Trixi Worrack, Elena Cecchini, Giorgia Bronzini, Chloe Hosking, Eugenia Bujak, Christine Majerus
De wegrit voor elite vrouwen begint omstreeks 13.30 uur. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Zowel NOS, Eurosport als Sporza zullen deze koers uitzenden. Op YouTube heeft de UCI een livestream voorzien.
Foto's: Cor Vos, organisatie WK Bergen