WK Bergen: Pas 18-jarige Bjerg imponeert met tijdritgoud bij de beloften

Mikkel Bjerg is buitencategorie op het wereldkampioenschap tijdrijden voor beloften.

WK Bergen: Pas 18-jarige Bjerg imponeert met tijdritgoud bij de beloften
  • Mikkel Bjerg Mikkel Bjerg

Mikkel Bjerg heeft zich gekroond tot wereldkampioen tijdrijden voor beloften. De pas 18-jarige Deen was een klasse apart, want nummer twee en drie Brandon McNulty en Corentin Ermenault gaven meer dan een minuut toe. 

De beloftenrenners werden in vier groepen het ruim 37 kilometer lange parkoers opgestuurd. Met onder anderen Nathan Van Hooydonck (BMC) en Remi Cavagna (Quick Step-Floors) stonden er ook enkele WorldTour-renners aan de start. Zij stalen echter niet de show, want die rol was weggelegd voor Mikkel Bjerg, een pas 18-jarige Deen die vorig jaar tweede werd op het wereldkampioenschap tijdrijden voor junioren. Bjerg deed 47 minuten en 6 seconden over de race tegen de klok.

De Amerikaan McNulty kwam nog enigszins in de buurt, maar ook de wereldkampioen bij de junioren van vorig jaar moest ruim een minuut toegeven op Bjerg. Een favoriet als Callum Scotson kwam ook in de verste verte niet in de buurt van Bjerg, die lang in de hotseat moest vertoeven.

Wachten in de hotseat

Het wachten was op de laatste negen renners, met onder meer favorieten als Scott Davies, Neilson Powless en Kasper Asgreen. Powless, kersverse aanwinst van Team LottoNL-Jumbo, toonde aan een goede tijdrit te hebben, want hij zette bij het eerste tussenpunt de snelste tijd neer. Het toptalent kon dit desondanks niet volhouden, waardoor snel duidelijk werd dat de tijd van Bjerg een brug te ver was voor de laatst gestarte renners.

Zelfs landgenoot en topfavoriet Asgreen kon Bjerg allerminst bedreigen, waardoor het lange wachten beloond werd met de hoogste positie op het podium. Door de imponerende Bjerg was vooral de strijd om de zilveren en bronzen medaille interessant. Een hoop renners mengden zich in die strijd, waaronder Wirtgen, Powless, Ermenault en de Belg Senne Leysen. 

Powless leek samen met McNulty de beste papieren te hebben voor de dichtste ereplaatsen, maar hij kreeg net na het klimmetje te maken met materiaalpech. Doordat hij vervolgens zijn blik naar beneden had gericht viel hij over het voetje van een dranghek. McNulty verzekerde zich mede daardoor van de tweede plek, de derde plaats ging na een ongekend spannende slotfase naar Ermenault. 

Foto: Cor Vos