Voorbeschouwing: WK ploegentijdrit elite heren | 42,5 km

Wieler Revue blikt vooruit op het WK ploegentijdrit in Bergen, Noorwegen.

Voorbeschouwing: WK ploegentijdrit elite heren | 42,5 km

Over exact hetzelfde parkoers als de vrouwen rijden ook de mannen morgen hun ploegentijdrit. Het glooiende Noorse terrein is een uitstekend decor om de benen eens flink in het zweet te werken. Welke ploegen maken kans op de felbegeerde wereldtitel? Wieler Revue blikt vooruit.

Historie

Het WK ploegentijdrit heeft nog geen lange historie. In 2012 werd in en rond Valkenburg de eerste editie verreden. Quick-Step won. De Belgische formatie herhaalde dat kunstje vervolgens nog driemaal. De overgebleven twee jaar waren prooi voor BMC, die er in 2014 en 2015 met de winst vandoor gingen. Erg divers is de erelijst vooralsnog dus niet.

Erelijst:

2012: Omega Pharma-Quick Step

2013: Omega Pharma-Quick Step

2014: BMC 

2015: BMC

2016: Etixx-Quick Step

Parkoers

Het parkoers bij de mannen is precies hetzelfde als dat van de vrouwen. 

Het eiland Askøy vormt het decor voor de start. Het startpodium staat opgesteld op het plaatselijke sportpark van Ravnanger. De eerste tijdmeting is na goed tien kilometer in Kleppstø. Na de passage over de Askøybrug (de op een na grootste hangbrug van Noorwegen die de archipel verbindt met het vasteland) en de Olsviktunnel wordt er middels een ommetje koers gezet richting Bergen. 

Moet er nog geklommen worden? Zeker. In Loddefjord wacht een zeshonderd meter lange kuitenbijter aan tien procent. De Birkelundsbakken is een 1,4 kilometer lange klim aan een gemiddelde van 7,2 procent. Niet lang, maar in een ploegentijdrit is het gevaarlijk. Op de top van deze helling worden de doorkomsttijden voor de tweede maal opgenomen. 

De laatste tijdmeting ligt op vijf kilometer voor de meet, wanneer de ploegen door de straten van Bergen denderen. De finishlijn aan Festplassen is getrokken na de tocht door het historische centrum.

Favorieten

Mede door het heuvelachtige parkoers en de prestaties van het team dit jaar, mogen we zeggen dat Team Sky een grote kans maakt op de wereldtitel. Helemaal zeker zijn zij echter nog niet; het Amerikaanse BMC is namelijk een bewezen hard- en tijdrijdersploeg en de ervaring leert ons dat zij weleens de gouden medailles mee naar huis zouden kunnen nemen. Diezelfde ervaring vertelt ons dat ook Quick Step Floors niet vergeten mag worden bij het favorietenlijstje. Echter kan het vertrek van motor Tony Martin ervoor zorgen dat de prestaties aan de finish wat minder blijken. 

Een andere Engelstalige ploeg die hoge ogen moet kunnen gooien, is Orica-Scott. Ondanks drie podiumplekken in de laatste vijf edities hebben zij nog niet op het hoogste podiumschavot gestaan. De wil is er, nu de kracht nog. Datzelfde geldt voor Team Sunweb. De teammentaliteit die afgelopen seizoen voor de nodige successen zorgde, kan nu goed van pas komen. 

Verdere kanshebbers op de mondiale ploegentijdrittitel zijn LottoNL-Jumbo, die met Victor Campenaerts, Lars Boom, Jos van Emden en Primoz Roglic een pak goede tijdrijders meeneemt naar Noorwegen, Movistar, met als kopstuk Jonathan Castroviejo, en Katusha-Alpecin, die met Tony Martin een ervaringsdeskundige in huis hebben. 

***** Team Sky, BMC

**** Orica-Scott, Quick Step

*** Team Sunweb, LottoNL-Jumbo

** Movistar, Katusha-Alpecin, Bora-Hansgrohe