Vuelta a España: Marczynski pakt tweede ritzege; Froome verliest tijd op concurrentie

Een hectische finale in de twaalfde rit van de Vuelta.

Vuelta a España: Marczynski pakt tweede ritzege; Froome verliest tijd op concurrentie

In de twaalfde etappe van de Vuelta a España heeft Chris Froome twintig seconden verloren op de meeste van zijn concurrenten. De rodetruidrager beleefde in de finale van de rit enkele hachelijke momenten en kwam op achterstand over de finish. Lotto - Soudal-coureur Tomasz Marczynski boekte in Antequera zijn tweede etappezege van deze Vuelta.

Pas na goed vijftig kilometer ontstond de groep van de dag. Met Stef Clement (LottoNL - Jumbo) en Peter Koning (Aqua Blue Sport) zaten er twee Nederlanders in die vluchtgroep. Verder gaven ook Edward Theuns (Trek - Segafredo), José Joaquin Rojas (Movistar), Julien Duval (AG2R La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale - Drapac), Michael Mørkøv (Katusha Alpecin), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Tomasz Marczynski (Lotto - Soudal), David Arroyo (Caja Rural), Anthony Perez (Cofidis) en Bora - Hansgrohe-duo Pawel Poljanski en Andreas Schillinger acte de presence

Opnieuw Marczynski 

Al snel bleek dat deze groep de goede was. In de afdaling van de Puerto del León sloeg Michael Mørkøv een klein gaatje en de Deen werd even later vergezeld door Peter Koning, maar deze aanval hield geen stand. Bij het opdraaien van de Puerto del Torcal was alles echter weer te herdoen. 

Op de flanken van die beklimming spatte de kopgroep uit elkaar. Tomasz Marczynski, eerder deze Vuelta al winnaar van de zesde etappe naar Sagunt, reed op overtuigende wijze alleen weg van zijn vluchtkompanen. De Pool hield stand op weg naar de finish en in het Andalusische Antequera mocht hij zijn tweede dagsucces in deze Ronde van Spanje bijschrijven. Daarachter won Fraile de sprint van de eerste achtervolgers. 

Contador valt aan; Froome valt

Ver achter de strijdende koplopers besloot ook Nicolas Roche te demarreren. De BMC-renner verloor gisteren veel tijd, maar had er vandaag blijkbaar weer zin in. Toch werd Roche even later achtergelaten door niemand minder dan Alberto Contador. De kopman van Trek - Segafredo zag zijn kans schoon en zette de rest van de klassementsrenners onder druk. In de afdaling werd hij bijgestaan door Edward Theuns, die zich had laten uitzakken. De moed van de afscheidnemende Contador werd beloond

Het lot was Chris Froome vandaag minder goed gezind. In de afdaling van de tweede en laatste klim van de dag had hij te kampen met een mechanisch defect en ging hij onderuit. Hierdoor was de viervoudig Tourwinnaar in de achtervolging. Mede met dank aan Wout Poels, Mikel Nieve en het feit dat de favorietengroep niet vol doorreed viel het tijdsverlies aan de finish uiteindelijk nog mee. 

Foto: Cor Vos