Vuelta a España: Chris Froome nog steviger in het rood; Wilco Kelderman heeft podium in zicht

Een overzicht van het klassement na de elfde rit van de Ronde van Spanje.

Vuelta a España: Chris Froome nog steviger in het rood; Wilco Kelderman heeft podium in zicht
  • Chris Froome Chris Froome
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

De elfde etappe van de Ronde van Spanje was een waar slagveld. Miguel Ángel López won de rit naar Calar Alto en achter hem was het een slagveld. Nu de kruitdampen zijn opgetrokken is het tijd voor een overzicht. Hoe staat het klassement er nu voor?

Chris Froome bewees in de bergrit dat hij ook op de langere beklimmingen bij de besten is. Hij werd een paar seconden achter López tweede en toonde andermaal dat hij de te kloppen man is in de Vuelta. Hij nam bijna twee minuten op Esteban Chaves, die voor aanvang van de etappe nog tweede stond op goed dertig seconden van de klassementsleider. Het huidige verschil tussen de Brit en de Colombiaan? 2'33".

De tweede plaats is nu in handen Vincenzo Nibali. De Haai van Messina is dankzij zijn derde plek in de rit nu de voornaamste belager van Chris Froome op 1'19. De grootste stijger van de dag heet echter Wilco Kelderman. De Nederlandse kopman van Team Sunweb werd in het spoor van Froome en Nibali vierde in de daguitslag en steeg naar plek vijf, op een zucht van het voorlopige podium. De derde plaats wordt nu nog bezet door Chaves, maar Kelderman staat daar samen met David de la Cruz (Quick-Step Floors) en Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) slechts een paar tellen achter.

Nicolas Roche, voor aanvang van de rit nog de nummer drie in de rangschikking, maakte de grootste duikeling in het klassement. BMC-renner Roche verloor op flanken van de de slotklim vier minuten op de voorsten en de Ier vinden we nu terug op een voorlopig elfde plaats in het klassement.

Miguel Ángel López schoof dankzij zijn ritzege op naar de tiende plek in het klassement. In de top vijftien zien we verder nog drie Nederlanders. Wout Poels (Team Sky), Sam Oomen (Team Sunweb) en Steven Kruijswijk (LottoNL - Jumbo) bezetten respectievelijk de dertiende, veertiende en vijftiende plek.

Foto: De binnenkomst van Froome, Nibali en Kelderman (Cor Vos)