Eindstreep: met vandaag talenten voor Team Sky, Alexander Kristoff en de WK-selectie van Nederland

In de eindstreep vandaag onder anderen aandacht voor Pavel Sivakov, Kristoffer Halvorsen en Alexander Kristoff.

Eindstreep: met vandaag talenten voor Team Sky, Alexander Kristoff en de WK-selectie van Nederland
  • Afbeelding van Kristoffer Halvorsen Kristoffer Halvorsen
  • Afbeelding van Pavel Sivakov Pavel Sivakov
  • Afbeelding van Alexander Kristoff Alexander Kristoff

Het belangrijkste wielernieuws van de dag in vogelvlucht. 

Selecties Nederland voor WK in Bergen bekendgemaakt

Bondscoach Thorwald Veneberg heeft de selectie van Nederland voor het WK in Bergen bekendgemaakt. Een echte sprinter zit er niet bij, want zowel Dylan Groenewegen als Danny van Poppel ontbreekt in Noorwegen. 

Het is duidelijk dat Nederland meer speculeert op klassiekercoureurs, zoals Niki Terpstra, Lars Boom en Dylan van Baarle. Verder zijn ook ronderenners als Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Wout Poels van de partij in Bergen. 

Het team wordt gecompleteerd door Koen de Kort, Jos van Emden en Sebastian Langeveld. "Het is een sterke groep renners, die de aanval als handelsmerk hebben. Het totale niveau van de Nederlandse mannen groeit ieder jaar verder. Dus ik zie ons steeds een stap dichter bij een titel komen en dan heb ik het ook over de tijdrit", vertelt Venenberg.

Ook bij de vrouwen is de selectie bekendgemaakt. Zoals gewoonlijk is die ijzersterk. Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak, Marianne Vos, Amy Pieters, Lucinda Brand en Janneke Ensing moeten eremetaal zien te behalen op het wereldkampioenschap. 

Bij de beloften is er in de selectie een plaatje ingeruimd voor Fabio Jakobsen, Bram Welten, Pascal Eenkhoorn, Joris Nieuwenhuis en Julius van den Berg.

Toptalenten Sivakov en Halvorsen naar Team Sky

Toptalent Sivakov nieuwste aanwinst Team Sky

Pavel Sivakov zal volgend seizoen te bewonderen zijn in het tenue van Team Sky. Het Russische toptalent, gisteren nog zegevierend in de Tour de l’Avenir, komt over van het opleidingsteam van BMC.

Sivakov is aan een indrukwekkend seizoen bezig bij de beloften. Weliswaar kon hij de klassementsverwachtingen in de Tour de l’Avenir niet waarmaken, maar in de Baby Giro toonde hij wel dat hij het in zijn mars heeft. “Ik heb goed gereden in etappekoersen. En voor mij is Team Sky het beste team in de wereld wat betreft etappekoersen. Ik voel dat ik bij Team Sky de meeste progressie kan maken en de renner kan worden die ik zou kunnen zijn.”

Sivakov heeft een goede band met ploegleider Nicolas Portal, aangezien ze in hetzelfde gebied in Frankrijk wonen. Portal: “Ik ken Pavel al een aantal jaar. Hij heeft een goede stamboom, want beide ouders waren ook wielrenner. Hij groeide op aan de voet van de Pyreneeën, wat hem heeft geholpen om een goede klimmer te worden. Hij heeft de kwaliteiten om een van de beste coureurs ter wereld te worden.” 

Beloften wereldkampioen Halvorsen nieuwe sprinter Team Sky

Na het vertrek van Elia Viviani moest het sprintteam van Team Sky weer op orde worden gebracht. Dat is gebeurd, want het Britse team heeft de wereldkampioen bij de beloften Kristoffer Halvorsen vastgelegd.

De Noor won onlangs nog een etappe en de puntentrui in de Tour de l’Avenir, oftewel de Ronde van de Toekomst. Daarnaast won hij dit seizoen ook de Handzame Classic. “Ik had geluk dat ik werd uitgenodigd voor het trainingskamp van Team Sky in december van afgelopen jaar. Het was een kans om het team beter te leren kennen en te leren hoe dingen werken binnen de ploeg.”

Hoewel Team Sky niet bekendstaat als een sprintersteam ziet Halvorsen genoeg kansen zich te ontwikkelen bij de ploeg. “Het is een van de beste teams ter wereld. Toen ik een contract kreeg aangeboden kon ik het simpelweg niet weigeren. In de volgende twee jaar hoop ik me te ontwikkelen als sprinter. Ik kijk er heel erg naar uit om volgend seizoen voor Team Sky te koersen.”

Kristoff en Bystrøm definitief naar UAE Emirates

De transfer van Alexander Kristoff naar UAE Emirates is eindelijk officieel bevestigd. De Noorse sprinter komt over van Team Katusha Alpecin. Hij krijgt landgenoot Sven Erik Bystrøm met zich mee. 

"Ik ben er trots op om me bij UAE Team Emirates te voegen. Voor mij is dit een grote transfer, want het is pas de tweede keer in mijn loopbaan dat ik van team wissel. Ik kijk er naar uit om mijn nieuwe teammaten en stafleden te ontmoeten. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst en ik ben er zeker van dat we met UAE Emirates mooie resultaten zullen behalen."

Teammanager Carlo Saronni is tevreden met het aantrekken van de twee Noren. "Kristoff is een renner van wereldklasse en hij is vastbesloten om nog meer te bereiken. Zijn Europese kampioenschap is het bewijs van zijn winnaarsmentaliteit."

Australische talenten Hindley en Storer versterken klimteam Team Sunweb

Team Sunweb heeft zich voor volgend jaar verzekerd van de diensten van de Australische talenten Michael Storer en Jai Hindley, beiden begenadigde klimmers. Zondag werden ze nog respectievelijk negende en tiende in de Tour de l’Avenir.

De 20-jarige Storer liet zich dit seizoen zien met onder meer de vijftiende plek in de Tour Down Under en de vijfde plaats in de Herald Sun Tour. Storer: “Ik kijk er naar uit om te werken met de renners en staf en ook naar de uitdaging die erbij komt met het racen in de WorldTour. Het ontwikkelingsplan was heel belangrijk voor me, omdat ik nog steeds pas tweedejaars belofte ben. Ik wilde een team dat me de beste steun kon verschaffen om een betere renner te worden.”

Hindley is een jaartje ouder dan zijn landgenoot. Hij won dit jaar onder meer een etappe in de Baby Giro en eindigde als tweede in het eindklassement van de Herald Sun Tour. Hindley: “Het team heeft laten zien groot te zijn wat betreft innovatie, net als in het ontwikkelen van jonge renners. Mijn doel voor 2018 is om te groeien als renner en om te proberen me aan te passen aan de professionele stijl van koersen.”

Vanmarcke zag sponsorperikelen niet aan komen

Het nieuws dat Cannondale-Drapac volgend seizoen mogelijk de stekker uit het team moet trekken, is hard aangekomen bij Sep Vanmarcke. De nummer vier van de Bretagne Classic zag het nieuws absoluut niet aan komen. “Dit had niemand verwacht”, zo vertelt hij aan Sporza.

Zondag in de Franse eendagskoers was hij in eerste instantie dan ook meer bezig met de sponsorperikelen, dan met het najagen van een goed resultaat. “Het heeft er ingehakt. De renners en staf hebben zaterdagmiddag een e-mail ontvangen van de ploeg. Iedereen heeft het nieuws gelijktijdig vernomen en het is echt ingeslagen als een bom.”

Vanmarcke heeft nog een contract voor een jaar bij de Amerikaanse formatie, maar binnenkort gaat hij met zijn manager om de tafel om een oplossing te vinden. “Het is al laat in het seizoen. Ik ben daar erg realistisch in. Ik maak me niet al te veel zorgen over mijn toekomst, maar financieel zal ik me wellicht niet verbeteren als je nog zo laat op zoek moet. De meeste ploegen hebben al nieuwe transfers gedaan. Veel ruimte is er wellicht niet meer. Dat is niet fijn, maar voor heel wat andere renners en het personeel is dit pas echt heel slecht nieuws.”

Foto's Cor Vos