Vuelta a España: Chris Froome soeverein naar zege op Cumbre del Sol

Chris Froome verstevigt zijn leidende positie in het klassement.

Vuelta a España: Chris Froome soeverein naar zege op Cumbre del Sol
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Chris Froome heeft de negende etappe van de Vuelta a España gewonnen. Op de venijnige slotklim in Cumbre del Sol pakte de klassementsleider in dienst van Team Sky zijn eerste ritzege deze ronde. Esteban Chaves werd op vier seconden tweede, gevolgd door Michael Woods. Wilco Kelderman werd op de vierde plek de beste Nederlander.

Bert-Jan Lindeman (LottoNL - Jumbo) liet zich al vroeg in de koers opmerken. Hij maakte onderdeel uit van de ontsnapping van de dag, waarin ook Markel Irizar (Trek - Segafredo), Marc Soler (Movistar), Marco Haller (Katusha Alpecin), Tobias Ludvigsson (FDJ), Anthony Turgis (Cofidis), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Ricardo Vilela (Manzana Postobon) en Caja Rural-Seguros RGA duo Lluis Mas en Diego Rubio het mooie weer maakten. 

De tien koplopers moesten het opnemen tegen de trein van Cannondale - Drapac. Het bleek een oneerlijke strijd. Ludvigsson en Soler boden lang weerstand, maar zij werden vlak voor de slotklim ingelopen.

Op de nijdige beklimming dicteerde Team Sky het tempo. Romain Bardet, Richard Carapaz en David de la Cruz zetten een aanval op touw, maar in de steile slotmeters was alles te herdoen. Toen De la Cruz werd gegrepen demarreerde Froome. Enkel Esteban Chaves en Michael Woods konden mee met de versnelling van de Brit, maar uiteindelijk stond er geen maat op Froome. Waar hij twee jaar geleden nog werd geklopt door Tom Dumoulin was het in Cumbre del Sol nu wel raak voor de Sky-kopman.

Dankzij zijn overwinning verstevigde Froome zijn leidende positie in het algemeen klassement. De voorsprong op Esteban Chaves groeide naar 36 seconden, terwijl nummer Nicolas Roche al op meer dan een minuut staat. 

Foto: Cor Vos